17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I dag stilte Eiker Aktivitetssenter opp foran rådhuset med et aldri så lite julemarked for å selge noen av det de har laget gjennom året.

Aktivitetssenter med julemesse ute i desember-kulda

Med godt stekte grillpølser og varm gløgg fristet Eiker Aktivitetssenter med et aldri så lite julemarked utenfor rådhuset i Hokksund i dag. Det til tross for at det var rimelig kaldt og surt ute. Men for brukerne av senteret var dette bare moro.
Annonse

Eiker Aktivitetssenter er et dagtilbud for personer med en eller annen psykisk utfordring eller utviklingshemming. Gjennom året lager de ulike gjenstander og de 19 som nå er tilknyttet senteret, er ivrige og jobber på.

Men det er ingen vist i å lage mange fine gjenstander som ingen får se eller kan kjøpe. Derfor kom tanken på et julemarked og med dagens «prøvemarked» utenfor rådhuset, er det klart at dette ikke blir det siste.

Annonse

– Vi lager mye på senteret og hver oppgave er tilpasset den enkelte brukeren. Noen jobber raskt – andre trenger mer tid, men resultatet blir bra til slutt, sier Berit Nedberg Kongstein.

Hun og de syv andre ansatte ved senteret stilte opp for å hjelpe til på dagens minimarked sammen med andre frivillige som rigget telt, satt opp bålpenner og kjørte ved og andre varer for salg.

Bålpanna kom godt med, for det var surt og kaldt i Hokksund i dag. Men det la ikke noen demper på humøret og varme grillpølser og toddy, gjorde sitt til at dette ble en hyggelig dag for både bruker, ansatte og ikke minst alle dem som kom forbi for å handle litt.


Og det var spesielt én ting det gikk mye av. Det var fuglemat som er laget fra bunnen av på aktivitetssenteret. Det skjer etter samlebåndprinsippet der hver og en har sin spesifikke oppgave – fra start til slutt og ferdig pakket og merket produkt.

Også tovede sitteunderlag er kjekt å ha og dem lages det mange av.

Berit sier at dette markedet kom litt spontant i orden og ikke veldig godt markedsført. Men det skal det blir endring på til neste jul. Nå satser de på å få laget enda flere gjenstander for salg og kanskje ha både to og tre julemesser til neste år.

Åpent på hverdager
Eiker Aktivitetssenter holder til i Myraveien på Loesmoen og er åpent alle hverdager. Men ikke alle brukerne er der hver dag – noen fire – andre bare to etter hva de selv ønsker og orker. Men at dette er dagens høydepunkt er det ingen tvil om. Det samme gjelder for de ansatte og ikke minst tidligere ansatte som gjerne stiller opp som vikarer når det trenges.

– Vi har et skikkelig godt arbeidsmiljø og et hyggelig miljø for brukerne våre. Vi tar ofte turer ut og er på Hoensvannet, ute og handler eller på andre aktiviteter slik at dagene ikke blir så like, sier Berit, som legger til at de torsdag denne uken skal ha et skikkelig julebord for brukerne.


Kan bestille varer
Selv med store utfordringer både fysisk og psykisk, greier brukerne av aktivitetssenteret å lage mange fine gjenstander. Og ting som sitteunderlag kan «masseproduseres» til en viss grad. Berit Nedberg Kongstein oppfordrer derfor folk eller bedrifter som ønsker seg flere slik om å bestille i god tid.

Pengene de får inn på salget går til nye materialer og hygge for brukerne og kommer godt med. Det gjør også egendyrkede grønnsaker som de senere bruker som ingredienser i supper de selv koker. Selve gartnerdriften er det også brukerne som har ansvaret for.

Del:
Annonse