24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forleden brant det i denne boligen langs Eikernveien i Vestfossen og huset ble totalskadet. Her var det naboer som varslet brannvesenet.

Rekord-økning i antall branntilfeller denne julen

Julen er høytid for hygge og glede, men årets siste dager markerer også høysesong for branner i Norge. Den siste juleuken har Sectors alarmstasjon mottatt nesten 60 prosent flere brannsignaler enn i en normaluke.
Annonse

Med matlaging og mye tid hjemme øker risikoen for brann, og Sector Alarm får hver jul inn mange alarmsignaler som skyldes brann.

Julen har vært hektisk hos alarmstasjonene. Sammenliknet med en vanlig uke i 2022, har det denne juleuken vært en økning på nær 60 prosent brannsignaler fra norske hjem, bare fra ett vaktselskap. Det henger sammen med at vi er mye hjemme og lager mye mat i julen, noe som også øker risikoen for brann.

Annonse

– Vi har mottatt mange brannsignaler i hele desember, men i jule- og nyttårshelgen tar det av hvert eneste år. Økningen kommer av at vi hygger oss hjemme i julen og på nyttårsaften, og det er som regel matlaging og glemte stearinlys som er årsakene til at brannalarmen går, sier Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.

Tidlig varsling redder liv
En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av selskapet, viser at én av fem nordmenn er bekymret for brann i hjemmet sitt. Undersøkelsen viser også at rundt 432.000 nordmenn ikke vet hva de skal gjøre hvis det oppstår brann.

– I forsikringsbransjen ser vi ofte skadebilder av hvordan det egentlig ser ut etter en brann. Det er enormt lite som skal til fra at noe tar fyr til at branntilløpet kommer ut av kontroll, og hvor du må komme deg ut av boligen så raskt som mulig. Så det å være bevisst på hva du skal gjøre for å redusere risikoen for brann og ha fungerende røykvarslere er livsviktig, forteller Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

– Tidlig varsling gir en mulighet til å redde deg ut i tide dersom en brann skulle oppstå, og det gjelder spesielt på natten. Med en alarm som er overvåket hele døgnet er du sikret en rask reaksjon fra alarmstasjonen hvis det oppstår røykutvikling, slik at ulykken kan bli avverget før det utvikler seg til brann, istemmer Svendsen.

43 prosent av befolkningen har aldri brannøvelse
Så langt i år har 39 personer omkommet i brann, og med over 3.000 boligbranner i året er det verdt å ta sine forholdsregler for å redusere risikoen for brann i romjulen. Når ulykken først er ute, er det viktig å vite hva du skal gjøre for å slukke brannen hvis det er mulig, og hvordan du skal evakuere boligen og de i den.

Likevel viser undersøkelsen at nesten halvparten av befolkningen aldri har brannøvelse hjemme. Selskapets alarmstasjon får årlig inn godt over 100.000 brannalarmer, og Svendsen erfarer at de færreste har trent på hva de skal gjøre når alarmen går.

– Vi ser at mange, spesielt familier, mangler en plan for hvem som gjør hva i tilfelle brann. Mange får seg en overraskelse når de har brannøvelser, og oppdager for eksempel at støvsugeren stod i veien slik at de ikke kommer seg ut. Jevnlige øvelser skaffer deg et langt bedre utgangspunkt den dagen en brann virkelig inntreffer, sier Svendsen.

– Å vite hva du skal gjøre og ikke gjøre i en brann, kan i ytterste konsekvens være forskjellen på liv og død, og spesielt barn er sårbare når det oppstår brann. Vi oppfordrer derfor alle til å være forsiktige og ta sine forholdsregler mot brann denne romjulen.

Disse forholdsreglene kan du ta mot brann
• Ha brannøvelse i boligen eller i sameiet/borettslaget minst en gang i året.

• Skaff deg røykvarslere og alarm tilkoblet en alarmstasjon for å være sikret tidlig varsling.

• Sjekk brannvernutstyret noen ganger hvert år; test at røykvarslerne fungerer og tørk støv av dem, vend pulverapparatet opp ned og sjekk at nålen i trykkmåleren på apparatet står på det grønne feltet.

• Vær forsiktig med bruk av åpen varme og forlat aldri et rom uten å blåse ut stearinlys.

• Vær våken og til stede når du lager mat og invester gjerne i en komfyrvakt. Du kan også kjøpe en slukkespray som du kan ha på kjøkkenet og som kan brukes for å slukke små branntilløp.

• Rens pipa for å redusere risikoen for pipebrann og vær forsiktig med å bruke ved som ikke egner seg som brensel.

Økningen i antall branntilfeller kommer av at vi hygger oss hjemme i julen og på nyttårsaften, og det er som regel matlaging og glemte stearinlys som er årsakene til at brannalarmen.
Del:
Annonse