21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT sier her litt om trendene for 2023. (Foto: Monica Hägglund Larsen)

DNT spår om åtte trender i reise- og friluftslivet neste år

Flere former for delingsøkonomi og å skape ro i en urolig verden er det som vil oppta oss i året som kommer, tror DNTs tureksperter.
Annonse

– Mange opplever trangere økonomi og usikkerhet. Derfor tror vi i DNT at det enkle friluftslivet får en enda større betydning i folks liv fremover, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Han mener at mange vil utforske det å reise annerledes, oppsøke natur nært hjemmet og å leie eller låne utstyr som løsninger på å ha mindre penger enn før til reiser og fritidsaktiviteter.

Annonse

– Vi kan fortsatt drive med friluftsliv og reise. Det trenger ikke koste mye, sier Klarp Solvang.

Avkobling og inkludering
DNTs generalsekretær mener at vi ikke kommer utenom krigen i Europa og at mange går en vanskelig tid i møte når vi ser inn i glasskula for året som kommer.

– Mitt nyttårsønske er at vi tar enda bedre vare på hverandre framover. Mange vil få en ny nabo fra Ukraina eller et annet sted, og friluftslivet kan være en fin inkluderingsarena. Sammen kan vi få enda flere med på tur, sier han.

– Husk at ingenting slår naturen når det gjelder å koble av og å skape en lomme av ro dersom verden føles vanskelig og omgivelsene krevende. Det kan vi trenge alle sammen, sier han.

DNTs generalsekretær tror at de følgende åtte temaene vil være med når vi oppsummerer 2023:

1: Det enkle friluftslivet
2023 kan bli året for «back to basic», avkobling og enkle aktiviteter som gir livskvalitet og folkehelse. Det kan komme av mindre penger å rutte med, men også som en motreaksjon til mange år med overforbruk.

2: Delingsøkonomi i mange former
Det er mye snakk om delingsøkonomi for tida. Er det noen som kan det så er det DNTs medlemmer. Vi har drevet med deling av våre hytter i mer enn 150 år og opplegget er likt som ulike bilkollektiver og utleie av feriebolig. Nå har vi deling av kajakk og utstyr også.

3: Reparasjon og gjenbruk
Å gi klær og utstyr lenger liv ligger an til å bli svært utbredt i tiden som kommer. Sportsbransjen jobber med ulike reparasjonstjenester, og DNT er allerede på banen med blant annet ReTuren syverksted i Stavanger og flere andre lignende tilbud.

4: Klimavennlig reise
Vi opplever at folk allerede har en sterkere bevissthet rundt avtrykket ved reising. Vi kommer til å reise mindre, kortere distanser og mindre med fly. Jeg vil oppfordre folk til å bli lenger på reisemålet når du først har reist. Da kan du oppleve mer.

5: Nærnatur
Aktiviteter i nærmiljøet er veldig populære tilbud i DNTs medlemsforeninger. Dette eksploderte under pandemien og slike avstikkere i hverdagen er noe av det mest bærekraftige friluftslivet vi kan drive med.

Klarp Solvang minner om at DNT i 2022 opprettet over 50 nye Turboklubber for barn over hele landet. Dette er en del av satsingen på barn og nærmiljø.

6: Kystfriluftsliv
Mange får øynene opp for friluftsliv langs kysten. Det ser vi på interessen for våre kysthytter og fyr, turforslag langs sjøen og ikke minst kajakkpadling.

7: «Actionfylte» aktiviteter
Vi ser også at folk er opptatt av turer med litt tøffere aktiviteter enn før. Interessen for toppturer på ski, fokus på skredvett, hundekjøring og «grotting» har blitt økende etter pandemien og vi tror at det også vil være populært i det nye året.

8: Naturvern
Jeg er helt sikker på, og veldig glad for, at bevisstheten vår om naturkrisa kommer til å øke i likhet med klimakrisa. Vi må ta vare på det vi er glade i, og vern om naturen er helt avgjørende for vår eksistens. Vi fikk en god julegave i desember med FNs historiske naturavtale. Den tar vi med oss i 2023.

Det enkle friluftslivet, nærnatur og naturvern er trender i 2023, tror DNT.
Del:
Annonse