2. mars 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fyrverkeri fører til øyeskader hvert år på årets siste dag. Og husk – det er kun tillatt å sende opp mellom kl. 18 og 02.00 i natt. (Foto: Pxhere)

Nyttårsaften: Snart braker det løs – ta vare på deg og dine

Det er nyttårsaften og om ikke mange timene braker det bokstavelig talt løs. Men hvert år gjør privat bruk av fyrverkeri at folk får livsvarige øyeskader. - Det er enkelt å unngå, men også lett å glemme.
Annonse

Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven på vei inn i 2023.

– Jeg tror de fleste vet at de skal bruke beskyttelsesbriller, men det er lett for å glemme det når rakettene suser rundt oss, barna er glade og vi lar oss rive med, sier han.

Annonse

Stadig flere tar til orde for et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Det er opprettet en egen gruppe på Facebook som kaller seg Folkeaksjonen mot privat fyrverkeri og denne gruppen hadde i ettermiddag vel 35.500 medlemmer.

Samtidig melder bransjen som selger fyrverkeri om rekordsalg, så her er folket delt i sine meninger og handlinger når det gjelder årets store festaften. Og selvsagt er dyrevernorganisasjoner på banen for å støtte opp om forbud og mane til fornuftig bruk, slik mange andre gjør.

Promillen stiger utover kvelden
Etter nyttårsaften som sendte oss inn i 2022 ble det rapportert inn 115 uønskede hendelser med fyrverkeri. Til sammenligning var det 93 slike i snitt de fem foregående årene. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I kategorien uønskede hendelser finner vi for eksempel branner, branntilløp og øyeskader.

50 av de 115 skadene forrige nyttårsaften var personskader.

– At rakettene stort sett fyker i været sent på kvelden gjør at mange har altfor god tid til å få opp promillen før midnatt. Iver, alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, sier Skjerven.

Bruk briller og tennstav
– Fellesnevneren for de aller fleste som får skader er at de ikke bruker beskyttelsesbriller. Bruk briller, selv om du er edru. Ofte får du kjøpt tennstav der du får tak i fyrverkeri. Det er ingen dum ide å bruke en slik når du skal tenne opp, sier legen.

Når en rakett først går av uventet, har du liten sjanse til å reagere kjapt nok.

– Det betyr også at de som står og ser på godt kan ha på seg briller, sier Helge Skjerven.

Forbud i fremtiden?
– Gjennom flere år har det vært debattert om privat fyrverkeri skal være lovlig, men enn så lenge har begrensningene vært knyttet til bykjerner og brannsmitteområder ulike steder i landet, sier legen.

Disse stedene har gjerne kommunen stilt med storstilt fyrverkeri til innbyggerne, blant annet i storbyene. I år dropper Oslo kommune for første gang offentlig fyrverkeri. For fremtiden har laser- eller droneshow vært på bordet som aktuelle muligheter.

Ikke ta sjanser
Hvis du ikke klarer å la alkoholen vente eller oppdager at du ikke har sikkerhetsutstyret i orden, har legen en klar oppfordring før årets siste dag.

– Dropp hele fyrverkeriet, det er ikke verdt å ta sjansen. Det koster mange penger, er fort unnagjort og kan gå helt galt. Gå heller og se fellesfyrverkeri, hvis det er det i nærheten, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.

Gode råd for trygg rakettoppskytning 
• Ikke len deg over fyrverkeriet 
• Vent med å drikke alkohol til etter rakettene har gått i været 
• Hold barn unna fyrverkeriet 
• Husk alltid beskyttelsesbriller 
• Ikke gå bort til raketter som ikke gikk av for å tenne dem på nytt 
• Ta hensyn til dyr som ofte er redde for fyrverkeri 
• Sjekk ut fyrverkerirådene hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

(Kilde: Frende Forsikring)

Del:
Annonse