12. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten oppfordrer alle til å ta en sjekk av skattekortet for å se om opplysningene der er riktige.

Har du sjekket skattekortet ditt for i år – ekstra viktig med økte renter

Har du ikke sjekket skattekortet ditt for 2023 ennå er det på tide nå. Økte renter og andre endringer i livet påvirker nemlig hva du skal betale i skatt dette året. Det er ingen vits i å betale for mye i forskuddsskatt med trangere økonomi som følge.
Annonse

Torsdag 15. desember fikk du tilgang til skattekortet ditt på Min side på skatteetaten.no. Der kan du se hva Skatteetaten har beregnet at du skal betale i skatt i 2023. Men langt fra alle har logget seg inn for å sjekke.

– Vi lager et estimat på hva den enkelte kommer til å tjene i løpet av 2023, hvordan de viktigste fradragene dine endrer seg og beregner skatten basert på denne informasjonen. Men det er viktig å vite at vi baserer oss på tall fra 2021 og at skattekortet du får nå ikke nødvendigvis er en fasit, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Annonse

For mange kan privatøkonomien ha endret seg det siste året, og derfor er det ekstra viktig å sjekke at opplysningene er korrekte og korrigere eventuelle feil.

Selv om Skatteetaten vet mye om den økonomiske situasjonen din, vet vi ikke alt, og du er selv ansvarlig for at det som står i skattekortet er riktig.

Livshendelser kan påvirke skatten
Dei siste årene har det vært store endringer i økonomien på grunn av pandemi, krig og rentehevinger.

– Mye er usikkert før 2023, ikke minst gjelder det privatøkonomien din. En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din, vil kunne påvirke skattetrekket. Det er bedre å se over tallene i skattekortet en gang for mye og gjøre eventuelle endringer slik at opplysningene er riktige, forklarer Gjengedal.

Det er ikke bare inntekten din som har noe å si for hvor mye du skal betale i skatt. Endring i familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning kan også påvirke skatten.

– Vi ser ofte at større livsendringer gjør at det er behov for å justere opplysningene i skattekortet. Det å gå fra å være student til å arbeide eller det å bli pensjonist har stor innvirkning på både privatøkonomi og skatt, sier Gjengedal.

Dersom opplysningene i skattekortet ditt er feil, kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt eller at du må betale restskatt.

Slik justerer du
Inne på Min side på skatteetaten.no kan du se og endre skattekortet ditt. Da ser du med en gang hvordan skattetrekket ditt blir påvirket når du endrer opplysninger. Du kan justere skattetrekket gjennom hele året. På bakgrunn av endringene lager de et nytt skattekort til deg.

– Du trenger ikke gjøre noe etter at du har sendt inn endringene. Vi ordner et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiver, Nav og andre henter dette direkte fra Skatteetaten, forteller Gjengedal.

Frikort
Dersom inntekten din ikke overstiger 70.000 kroner i 2023, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. For å unngå restskatt anbefaler vi at du bestiller skattekort dersom du tror at du kommer til å tjene mer enn 70.000 kroner i 2023, sier hun.

Del:
Annonse