4. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leserbrevforfatter Caroline Halmrast. (Foto: Privat)

Toleransearbeidet kan ikke stoppe nå

MENINGER: 22. juli 1995 samlet det seg 250 nynazister i Øvre Eiker. To år senere startet Øvre Eiker kommune og Øvre Eiker Viser Ansikt med toleransearbeid og toleransereiser, med mål om å utvikle toleranse, respekt og medmenneskelighet.
Annonse

Selv om temaet kanskje ikke er like stort i dag som det var da, er det fortsatt veldig relevant og derfor viktig at vi fortsetter å jobbe med.

Selv om nynazisme ikke er det største problemet lenger, betyr ikke det at respekt, mangfold og toleranse ikke er viktig. Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, har vi fått en strøm av flyktninger til Norge og til Øvre Eiker. Da må vi vite at toleranse er like viktig nå som i 1995.

Annonse

Historie har vist oss at dersom vi glemmer det, eller ikke gjør noe for å forhindre det, så vil det gjenta seg. Derfor er det veldig viktig at vi fortsetter med toleransearbeidet slik at vi ikke skal få en ny type «nazi» i fremtiden.

Det viktig å lære om historien og toleranse i klasserommene, men det er ikke nok. For å få det beste inntrykket av hvor langt det kan gå, hvor ille det kan bli, er det også veldig viktig å få se konsekvensene av historien. Dette kan ikke bli gjort i et klasserom.

Det er viktig at elever får dratt til steder hvor det verste har skjedd. Det er viktig å kunne dra å se konsentrasjonsleirene hvor millioner av mennesker har dødd. Dette er ikke bare for å få et sterkere inntrykk og forståelse over hvorfor toleranse og respekt for hverandre er så viktig, men også fordi elever selv opplever å komme nærmere hverandre på slike turer.

I manifestet til Øvre Eiker Viser Ansikt så står det; «Vi vil gjøre vårt for at disse grunnleggende verdier skal bli mer enn vakre ord». Det betyr at vi skal gjøre alt vi kan for å sørge for at alle som kommer til oss skal bli møtt med respekt, medmenneskelighet og toleranse.

Dette betyr at vi er nødt til å fortsette med det gode toleransearbeidet vi har jobbet med i 26 år, slik at ingen skal bli utsatt for det våre forfedre ble utsatt for under 2. verdenskrig. Vi må fortsette å sende elever til Tyskland, og ikke gå for enklere løsninger, der vi ikke får det samme inntrykket eller samholdet.

Det å fortsette med det gode toleransearbeidet er livsviktig for at ingen skal noensinne mer trenge å føle på eller bli utsatt for en situasjon hvor de ikke blir møtt med respekt og toleranse, fordi de kommer fra et annet land, de har en annen religion eller de ser annerledes ut.

Jeg er lei av å se folk utenfor samfunnet på grunn av bakgrunn. Vi er nødt til å fortsette med toleransearbeidet, vi kan ikke trappe ned på det nå!

Del: