8. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I desember i fjor opplevde Fremtind en kraftig økning i store brannskader. Mange av disse skyldes vedfyring og feil håndtering av aske. (Foto: Fremtind)

TABBER: Feil håndtering av aske gir flere branner

Denne vinteren har forsikringsselskapene registrert flere brannskader som følge av at mange ikke håndterer aske fra peis og ovn på en forsvarlig måte. Bruk askebøtte og unngå plastpose, er rådene til Oslo brann- og redningsetat.
Annonse

– Det er tydelig at mange sparer på strømmen og heller fyrer med ved. Det gir økt brannfare, og i tillegg til mange pipebranner ser vi også at mange ikke vet hvordan de skal håndtere aske på en trygg måte, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

I desember i fjor opplevde selskapet en kraftig økning i store brannskader. Mange av disse skyldes vedfyring og håndtering av aske. Flere av sakene etterforskes fortsatt, og foreløpig viser tallene at håndtering av aske og varmt avfall har forårsaket skader for over 23 millioner kroner bare i desember.

Annonse

Kan inneholde farlig glør i 48 timer
Fyrer du mye med ved går det gjerne kort tid mellom hver oppfyring. Da rekker ikke ovnen å bli kald, og asken vil fortsatt være varm når du tømmer peisen eller ovnen. Ifølge Oslo- brann og redningsetat (OBRE) kan aske inneholde glør i opptil 48 timer.

– Når du fjerner aske fra peisen eller ovnen din, må du legge dette i en brannsikker beholder, for eksempel en askebøtte. Så må dette minst stå i to døgn før du legger den over i annen emballasje som kastes i restavfallet, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i OBRE.

Asken må ikke rett i plastpose
Må du kaste asken før den tid, bør den fuktes grundig med vann før den kastes i restavfallet.

– Gjør det til en vane å aldri ta asken rett ut fra peisen og i en plastpose, sier Dalen.

Flere boligbranner starter som følge av at folk setter plastposen med aske på en trapp eller nær husveggen. Farlig glør kan også finner veien inn i en støvsuger som er brukt til rengjøring av peisen.

– Følg rådet om å bruke brannsikker beholder, og sørg for at asken settes i god avstand fra annet brennbart materiale og underlag, sier Dalen.

Del: