23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dikt og dans i Kongsberg kirke i regi av elevene ved musikklinje på Kongsberg VGS. Her går det mange eikværinger. (Alle foto: Tor Kenneth Talmo)

Besvergelse og magi i Kongsberg kirke

Onsdag åpnet Masud Gharahkhani Glogerfestspillene 2023 i Kongsberg kirke. Dagen etter var det ungdommene ved musikklinja på Kongsberg VGS som holdt konsert der. En musikklinje som huser mange ungdommer fra Eiker.
Annonse

En linje av stor betydning for et voksende musikk- og musikermiljø i distriktet. En musikklinje som har hårete mål. En linje som vil være landets beste. Ei linje som fra tid til annen trues med nedleggelse. Et resultat av galskapens politiske verden.

La meg innledningsvis si at jeg før konserten fryktet det verste. Jeg hadde hørt et par såkalte «teasere» og husets yngste hadde nevnt litt om hva de hadde syslet med i koret en periode. At dette var utfordrende stoff både for publikum og utøverne visste jeg altså godt før jeg gikk inn kirkedørene.

Annonse

Men jeg gikk ut av Kongsberg kirke med et smil om munnen og var svært fornøyd med å ha tatt turen. Svært fornøyd. Nå etterpå ville jeg ikke vært den foruten. Og det er bare å takke for opplevelsen ungdommene ga meg og resten av publikum da de tok oss med inn i galskapens musikalske verden.

Elevene ved musikklinja er etter hvert kjent for å ta tak i nytt repertoar eller lage sin egen vri på klassisk musikk. Og de gjør det med entusiasme og iver. Årets konsert under Glogerfestspillene ble intet unntak, med komposisjoner om hekseri og urgamle trylleformler, i både sang og tale, skrevet av festspillenes egen Frank Havrøy.

Musikklinjas kor med komponist Frank Havrøy.

Her var det språk vi ikke kjenner og språk vi kjenner godt. Her var det talekor med høy puls og driv. Et øyeblikk ble galskapen mildnet av himmelsk vuggesang til dikt av Rudyard Kipling.

Her fikk vi dans og korsang i flere variasjoner, solister på blant annet orgel, saksofon, gitar, torader, trombone og marimba. Vi fikk ungt artisteri på høyt nivå. Det blir på en måte helt feil å trekke fram enkelte av solistene, men jeg kommer ikke utenom toraderen til Silja Lid Strysse. Hun tok konsertpublikummet med storm.

Det ble en utrolig bra konsert. Det var så spenstig. Det var så rent. Det var så ungdommelig og det var så flott og presist. Elever og lærere ga publikum en fantastisk prestasjon med svært utfordrende stoff. Det må ha vært gjort en enorm jobb med innstuderingen av dette.

Musikklinjas kor med solistene Ella Sofie Næss og Eirinn Flatland.

Jeg vil slutte med å låne noen ord fra den forrige rektoren ved musikklinja, Marianne Fossen Halleland, som i en kommentar på facebook sier: «Jeg er sååå imponert. Elevene og lærerne satte galskapen i et skinnende og tidvis skingrende…. imponerende system! Rytmer og notelære sitter vel som støpt etter denne konserten! Enkeltprestasjoner på høyt nivå på den rette arena, det er imponerende! Takk for et skikkelig ungdommelig løft! Heia ungdommen! Har SÅÅÅ trua på dere!»

Jeg vil også takke ungdommene for å ha gitt meg et løft. Og for å ha tatt meg med på noe tøft, utfordrende og ikke minst utviklende. Ja, også noe skinnende og skingrende vakkert.

Anmeldt av
Tor Kenneth Talmo

Silja Lid Strysse tok kirken med storm på sin torader.
Her er ei lenke til youtube hvor en kan høre både galskap og magi!
Del:
Annonse