14. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Redningsselskapet har tre luftputebåter i beredskap. Her fra en øvelse på redning etter fall gjennom is.

Redningsselskapet: Tre personer druknet i februar

Tre personer omkom i drukningsulykker i februar. Så langt i år har sju personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Antall drukningsulykker går dermed en annen vei enn alle dødsulykkene i trafikken.
Annonse

Så langt i år har det vært fire færre drukningsulykker enn i fjor, da 11 personer hadde druknet ved utgangen av februar. Men med våren i anmarsj er det en reell frykt for at antallet vil øke. Mange bruker tiden på isfiske – både på sjøis og i innsjøer, og med varmere dager er det større risiko for svak is og ulykker.

Du kan lese isvarsel fra Varsom.no HER

Annonse

Ulykkene i februar
• I Vestland fylke omkom en 15 år gammel gutt i en drukningsulykke i et svømmebasseng i Modalen kommune. Det er den første dødsulykken i et innendørs basseng på flere år.

• En mann i slutten av 80-årene ble funnet omkommet i sjøen like ved kaia der han hadde båt i Aure kommune i Møre og Romsdal.

• En mann i 40-årene omkom etter at han ble tatt av bråttsjø på Senja i Troms og Finnmark.

Lær livredning

Faller du ut i kaldt vann får kroppen kuldesjokk.
– Du reagerer med å gispe etter luft og hyperventilere. Da er det fort gjort å få panikk og puste inn vann om du ikke har kjent på kuldesjokk tidligere, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Redningsselskapet har utviklet et gratis livredningskurs for vinterstid, som blant annet gir grunnleggende innføring i hvordan du håndterer kuldesjokk i vann, isvett samt selvberging og redning på isen. Kurset, som heter «Vinterøya», er en kombinasjon av læringsspill, nyttige videoer og en avsluttende quiz som passer for hele familien.

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.

• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken.

Del:
Annonse