25. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

En sprudlende gjeng fra Eiker er med i teaterstykket Kalenderpikene med premiere 25. mars. Fra venstre foran: Knut Kolberg, Vigdis Margrethe Løver, Anne-Grethe Herland og Anette Skjerven. Bak står Anette Eowyn Grimnes og Lise-Beate Ramberg.

Unik oppsetning: Kalenderpikene viser nesten alt

I flere måneder har Kongsberg Teaterlag jobbet med teaterstykket Kalenderpikene. Seks av skuespillerne er fra Øvre Eiker og nå er de spilleklare. Premieren er i Sølvsalen på Kongsberg lørdag 25. mars.
Annonse

– Nå gleder vi oss veldig til å vise frem det vi har fått til, selv om jeg også gruer meg litt. Det er jo ikke sikkert at publikum liker det vi gjør, sier Lise-Beate Ramberg fra Vestfossen.

Hun har vært med i teaterlaget siden 2015 og har hatt noen mindre roller i oppsetninger tidligere. I Kalenderpikene har hun fått en litt mer sentral rolle, men de andre skuespillere i stykket står tett sammen med henne.

Annonse

Anne-Grethe Herland fra Fiskum, Vigdis Margrethe Løver fra Skotselv, Anette Skjerven fra Mjøndalen, Anette Eowyn Grimnes fra Hakavik og den mannlige rollen som spilles av Knut Kolberg fra Vestfossen. Resten av skuespillerne er fra Kongsberg-området, og deler scenen med eikværingene. Instruktør Stein Oddvar Rasmussen har skuespillerne i sin hule hånd og får dem alle til å by på seg selv.

– Selve skuespillet «Kalenderpikene» handler om en venninnegjeng som følger hverandre på godt og vondt, og som hjelper hverandre der de kan. Historien er fra virkeligheten, men Kongsberg Teaterlag har omarbeidet teksten slik at handlingen i vårt stykke foregår i Kongsbergområdet, forteller Anette Eowyn Grimnes, som også er ganske sentral i spillet, som kona til en kreftsyk mann.

En kalender skal lages, og kjøtt selger, har jentene funnet ut av. For å kunne samle inn penger til en sofa velger de å ta av tøyet og presentere seg i en kalender. En vanlig utlodning eller pengeinnsamling synes disse jentene gir altfor lite penger i kassa. 

I stykket blir publikum med inn i historien og ser hva disse venninnene finner på. Og lett til helt avkledd må disse skuespillerne være på scenen, for ellers blir det jo lite kjøtt å vise frem. Alle løper de rundt seg selv i skuespillet, og bobler over av ironiske og humoristiske replikker.

– Om publikum synes replikkene er like morsomme som oss, det gjenstår å se. Vi er ferdige med å le, så nå venter vi bare på publikum. Billettene har vært for salg et par måneder nå, men det er fortsatt nok billetter igjen til etternølerne. Så finn deg en plass i salen og bli med på årets mest lettkledde teaterstykke, mener den samstemte venninnegjengen, før de tar fatt på de siste øvelsene før premieredatoen og seks kvelder med visning, sier teatergruppa i en pressemelding.

Del:
Annonse