24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Prinsessen som ingen kunne målbinde – foruten Askeladden da – spilt av Marita Knutsen.

Fra barneteater til storslått musikal om norske folkeeventyr

De siste 18 årene har Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater satt opp hele 25 ulike stykker som er sett av over 50.000 personer. Årets forestilling kommer til å gå over i historien som en av de mer spektakulære der tekstforfatter - mjøndølingen Håkon T. Nielsen og komponist Thomas Gunnari Røtting, virkelig har boltret seg gjennom en rekke folkeeventyr.
Annonse

Kunstnerisk leder Robert Piros sier denne forestillingen kommer til å bli nevnt sammen med de store musikalene som er spilt tidligere. Det må ikke være en kjent Brodway-musikal for å slå an – norske folkeeventyr har nok dramatikk og spenning i seg til å gjøre samme nytten som de andre store oppsetningene vi har sett fra Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater før.

Det var i hvert fall ikke noen tvil om at store og små koste seg under gårsdagens forestilling. Her var det latter og tårer og med Mats M. Hordnes i hovedrollen som Askeladden, var det en garantert suksess. Han spilte en rolle som både var tøff, sær og sårbar på samme tid og måtte gjennomgå mye fra så vel en sur og grinete mor som helst ville sende ham til kostskole til resten av «gjengen».

Annonse

Elise Winnæss var forteller og gjennomgangsfigur i stykket. Hun klarte med sine ulike framtoninger å ramme inn forestillingen på en morsom og til tider hysterisk måte.

Det er hele 80 skuespillere med på årets oppsetning og det er laget 250 kostymer som korister, dansere og skuespillere skal veksle på i et forrykende tempo. Den yngste er åtte år, og den eldste er vel 20 år. Likevel ser samspillet mellom unge og gamle til å gå smertefritt.

Foreldredrevet teater
Robert Piros er nøye med å understreke at NEBUT er et foreldredrevet teater og uten en ivrig og dels veldig kreativ gjeng med Sturla Rooth i spissen, ville det aldri gått å sette opp slike store forestillinger som vi har vært vitne til de siste årene.

Foreldrene bygger scenen – kulisser og syr kostymer og bruker utallige timer på en slik oppsetning. Ungdommene som er med startet arbeidet med tekster og sanger allerede i september i fjor, og hvor mange øvingstimer som ligger bak, er umulig på si. Men at de har gjort jobben sin er det ingen tvil om for her gikk det aller meste som det skulle. Det var i hvert fall ikke mye vi som publikum merket.

Folkeeventyrene – The Musikal vant hele fem priser under Brodway World Awards 2022, inkludert beste musikal. Og arbeidet som NEBUT gjør legges merke til i både TV- og underholdningsbransjen. Flere av skuespillerne fra Nedre Eiker har fått oppdrag og jobber på bakgrunn av sin innsats i Samfunnshuset i Mjøndalen.

Det er fortsatt noen billetter igjen til de fem resterende forestillingene. Det er absolutt verdt å ta turen til samfunnshuset for å få med seg denne forestillingen. Med pause må du sette av to og en halv time, og husk at det er vanskelige parkeringsforhold rundt samfunnshuset på grunn av byggearbeider.

Det spilles én forestilling fredag og to både lørdag og søndag.

Her noen bilder fra forestillingen med skuespillergruppe A.
Robert Piros – Kunstnerisk ansvarlig.
Tone Ulltveit-Moe fra Drammen kommune overrakte blomster og takk etter forestillingen. Hun var tydelig imponert over hva NEBUT hadde fått til denne gang.
Del:
Annonse