23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Podkasten Avhørt slapp episode to av Kongen av Kongsberg denne uken. Her går skaperne nærmere inn på vaktselskapet Sølvberget Sikkerhet. Også NRK har gått selskapet nærmere i sømmene.

Politifolk innrømmer å ha jobbet svart i sikkerhetsselskap

NRK kunne torsdag fortelle om flere politifolk som har jobbet svart for Sølvberget Sikkerhet. Politiledelsen, med politimester Ole Bredrup Sæverud i spissen, går god for selskapet. Natt til onsdag slapp podkasten «Avhørt» del to av «Kongen av Kongsberg». Den avslører ikke bare svart arbeid, men regelrett skatteunndragelse ved hjelp av barnas kontoer og frikort.
Annonse

De to sakene etterlater ingen tvil om at daglig leder i Sølvberget Sikkerhet har hatt beskyttelse fra «høyere makter» for å kunne fortsette sin virksomhet. Som vi har fortalt tidligere er han anmeldt hele 23 ganger, men samtlige er henlagt – ofte samme dag som de kom inn.

Det til tross for at dette dreier seg om alt fra skatteunndragelse ved bevisst bruk av barnas kontoer og ved å føre dem opp som ansatte i selskapet. De fikk da lønn inn på konto, som faren så tok ut skattefritt. Muligheten for det var frikort-ordningen i skatteetaten. Problemet var ifølge podkasten at ungene selv var helt uvitende om det som skjedde.

Annonse

NRK har bedt om innsyn i sakene der ekssamboeren til Vigdis Bollerud er anmeldt, men har fått avslag. Verken tidligere politimester Christine Fossen eller nåværende politimester Ole Bredrup Sæverud, vil stille til intervju med NRK, men svarer på e-post.

Her går de i praksis god for virksomheten til Sølvberget Sikkerhet ved å hevde at de ikke har avdekket eller fått kjennskap til ulovlig virksomhet i selskapet til ekspolitimannen.

Les hele saken i NRK her

Intervjuet datteren
Stein Morten Lier i podkasten «Avhørt» har intervjuet datteren til ekspolitimannen. Hun kan fortelle en utrolig historie om hvordan faren gikk fram for å kunne ta ut skattefrie penger fra selskapet. Hun har i dag ingen kontakt med faren.

Politifolk som vektere
NRK har avdekket at flere politifolk har jobbet for Sølvberget Sikkerhet, til tross for at dette i utgangspunktet er ulovlig.

En av dem er Vigdis Bollerud selv. Hun er ved siden av å være ansatt i politiet, medeier i sikkerhetsselskapet – en posisjon hun ikke helt vet hvordan hun skal komme seg ut av.

Ifølge Bollerud har hun avklart sin rolle med ledelsen i politidistriktet, men ser i ettertid at hun ikke burde ha stilt opp som vakt på ulike arrangementer og festivaler. Men hun fikk aldri betalt i motsetning til flere av politifolkene.

Podkasten «Avhørt» avslører gjennom et intervju med en nåværende politimann som har jobbet for selskapet, at de enten fikk betaling svart eller ikke betalt i det hele tatt. For flere var oppdrag på blant annet Countryfestivalen på Seljord en spennende opplevelse.

NRK har også intervjuet Nils Bjerke som tidligere drev et konkurrerende vaktselskap til Sølvberget Sikkerhet. Han hevder i intervjuet at han varslet politiledelsen om flere uregelmessigheter og ulovligheter i selskapet. Dette gjentok han flere ganger uten at dette fikk noen konsekvenser for Sølvberget Sikkerhet.

Eikernytt.no har vært i kontakt med to selskap innen samme bransje som har tidligere har samarbeidet med Sølvberg Sikkerhet. Ingen ønsker å stå fram, men sier at dette selskapet er de ferdige med – for alltid.

Verken daglig leder eller hans advokat har ønsket å uttale seg om podkasten eller saken i NRK.

Du kan høre hele podkasten om Kongen av Kongsberg del to her – gratis:

Del:
Annonse