19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hjertestrenger - Elever og lærer etter konserten til jublende applaus. (Alle foto: Tor Kenneth Talmo)

Ungdom spilte på stemte hjertestrenger

Torsdag kveld inntok elevene ved Kongsberg videregående skole storstua i Kongsberg Musikkteater. Publikum fikk en forrykende flott forestilling og en fantastisk konsert. Elevene sugde tak i publikum fra første dansetrinn til siste tone og hadde salen i sin hule hånd fra begynnelse til slutt.
Annonse

Her var dans, her var opplesing av tekst, her var en blåserekke i fri dressur, her var korsang, her var solister og her var samspill på høyt nivå, tidvis svært høyt nivå.

«Musikklinja» ved Kongsberg Videregående er en talentutviklings-fabrikk av en annen verden. Sjangersprengende er den også, for å si det forsiktig.

Annonse

Temaet for årets KonsertPluss var «Hjertestrenger».

Elevene stilte oss rett og slett det store spørsmålet: Hva ligger nærmest hjertet vårt, beveger oss og binder oss mennesker sammen?

Magnus Endrestøl holdt både takt og tekst.

Jeg tror jeg kom litt nærmere svaret på det store spørsmålet i løpet av konserten. Men jeg er trolig litt inhabil, i og med at husets yngste var på scenen, og har vært det i denne konsertserien de tre siste årene.

Men jeg garanterer at jeg er tilbake til neste år. Og da har jeg ingen på scenen. Men så flotte har disse opplevelsene elever og lærere ved skolen har gitt meg og resten av publikum under KonsertPluss-serien vært, at jeg har skrevet de neste utgavene inn i langtids-kalenderen min.

En av flere bandkonstellasjoner.

Musikkbygget ved Kongsberg videregående skole rommer ungdom. Dermed rommer det drømmer. Det rommer lidenskap. Det rommer ambisjoner og det rommer mangfold. Her kan alle tydeligvis være den de har lyst til – og sånt utvikler talent.

«Musikk er kjærlighet og musikk skaper vennskap.
Musikk skaper samhold og musikk skaper fellesskap.
Musikk gir forståelse og musikk skaper aksept».

På Kongsberg denne torsdagen skapte musikken og ungdommen – Hjertestrenger.
De spilte, de sang og de danset på stemte hjertestrenger.
De skapte faktisk det som var temaet for konserten.
De skapte hjertestrenger. Også sløye hjertestrenger!

Jeg vil ikke her gå inn på alle de 21 låtene publikum fikk servert. Da ville du antagelig måtte lese tekst i et par ukers tid. For da hadde det blitt mye å skrive. Navn på solister som traff hjerterota mi får du heller ikke. Men du kan få greie på at jeg satt som fjetra fra start av under åpningsdansen som gled over i en korutgave av Jacob Collier sin Human Heart. Så fortsatte konserten med en versjon av Laufeys flotte låt Valentine. Da skrev jeg på blokka; Aldeles nydelig!

Anmelderen var fra da bergtatt av ungdommen, og herfra og ut likte han både elevenes utgaver av listepop, folkemusikk, Erik Bye, Lady Gaga, Odd Nordstoga, Portishead, Toto, puddelrock, Robbie Williams og diverse jazzvarianter. Vi var jo på Kongsberg må vite.

Når så det hele ble rundet av med Time of your life fra Dirty Dancing, så skrev jeg på notatblokka: De på scenen skulle visst hvor nære de var sannheten. De ga meg noe i nærheten av; Time of my life. I hvert fall nå vi snakker musikalsk opplevelse i nærmiljøet.

For en konsert det ble
Det var så vidt undertegnedes hjertestrenger holdt i det hjertet smelta helt allerede i åpningen.

Takk til alle involverte for en fantastisk opplevelse i lys, lyd, ord, toner og dans.

I’ll be back!

Tor Kenneth Talmo
Anmelder

Del:
Annonse