17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Har du avregistrert bobilen i vinter for å slippe å betale forsikring og veiavgift, må du huske å påregistrere den igjen før du tar den i bruk. (Foto: Bård A. Nordbø / SVV)

Husk å registrere kjøretøyet ditt igjen for sesongen

Hvis kjøretøyet ditt er avregistrert, må du huske å registrere det på nytt igjen før du tar det i bruk. Det er Statens vegvesen som kommer med denne påminnelsen. Hvis du glemmer det – kan det nemlig koste deg dyrt.
Annonse

Det var i fjor høst Statens vegvesen gikk ut med nyheten om at du slapp å skru av skiltene på bobilen eller andre kjøretøy du ikke bruker hele året. På den måten slapp du to besøk til vegvesenets trafikkstasjon med de ulempene det medfører.

Men dersom du har avregistrert kjøretøyet ditt for å unngå å betale forsikring og veiavgift, er det viktig å huske på å registrere det på nytt igjen – såkalt påregistrere som vegvenset kaller det.

Annonse

– Ikke glem å påregistrere motorsykkelen, bobilen eller annet kjøretøy før du tar det i bruk. Selv om skiltene er på er det ulovlig å kjøre med et avregistrert kjøretøy, og det kan få store konsekvenser for deg, sier Heidi Øwre, seksjonsleder i Statens vegvesen.

5.000 kr i gebyr
Om du bruker et kjøretøy som er avregistrert får du et gebyr på 5.000 kr og skiltene blir inndratt. Dersom du blir involvert i en ulykke med et uforsikret kjøretøy, kan du i tillegg bli holdt økonomisk ansvarlig.

12. september i fjor ble det mulig å av- og påregistrere kjøretøy på nett, og beholde skiltene. Tidligere måtte vi måtte reise på trafikkstasjonen for å levere og hente skiltene.

Mange tar ut motorsykkelen i disse dager, og da er det flere ting du må huske på. Forsikring og registrering er to ting, å starte pent og trene seg opp igjen på to hjul er nesten like viktig.

Sjekkliste for eiere av sesongkjøretøy
• Sjekk at du har riktig førerkort for å kunne kjøre bobilen eller trekke campingvognen. Det kan du sjekke i Bil og henger-appen til Statens vegvesen.

• Hvilke førerretter du har kan du lese av ditt fysiske eller digitale førerkort.

• Øv før du legger ut på langtur. En bobil tar større plass i trafikken og det kan være uvant å kjøre.

• Det kan være flere måneder siden forrige gang du kjørte motorsykkel. Ta det med ro de første turene, så hode og kropp blir vant til å kjøre motorsykkel igjen.

• Pass på vekta! Ikke pakk for mye i bobilen. Du må holde deg innenfor totalvekten. Er du usikker kan du veie bilen på en av våre vekter langs veien. Finn nærmeste vekt på www.vegvesen.no/vekt.

• Bobilen og motorsykkel har kanskje stått lagret i flere måneder. Sjekk derfor den tekniske tilstanden. Er du usikker bør du bestille time hos et verksted.

• Løse gjenstander kan bli livsfarlig i en bråstopp eller kollisjon. Fest løse gjenstander. Et usikret nettbrett veier 24 kg ved en bråstopp i 50 kilometer i timen.

Del:
Annonse