22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Røde kors sin vaktstasjon i Gol med mannskaper fra Buskerud Røde Kors.

Travel påske for hjelpekorpsene i Buskerud

Påska 2023 nærmer seg slutten. Det ble en påske med godvær og mange blide påsketurister på skitur, men det har også gjort det til en travel påske for hjelpekorpsene i Buskerud. Norsk Folkehjelp har også hatt mange oppdrag på landsbasis.
Annonse

Når første påskedag snart er omme viser tallene at hjelpekorpsene i Buskerud har utført 54 oppdrag.

Av de 54 har det vært 53 oppdrag for AMK-sentralen ved at de har hentet personer som har trengt bistand i terrenget.

Annonse

De 53 oppdragene dreier seg om primært bruddskader i skiløype, der de uheldige har fått ødelagt en fot eller en arm.

I fem oppdrag har bakgrunnen for oppdraget vært sykdom hos mann eller kvinne.

Onsdag i påskeuka var dagen med flest oppdrag – totalt 10. I tillegg har hjelpekorpsene behandlet 39 personer med skader av ulik karakter, enten i skiløype, skianlegg eller at de har kommet innom en av de bemannede vaktstasjonene.

– Det siste oppdraget var en leiteaksjon i Nore og Uvdal, der en far og en sønn kom ut av kurs i dårlig vær skjærtorsdag. men de ble funnet i god behold av våre mannskaper, og fraktet tilbake til utgangspunktet for turen. En rask og god innsats av hjelpekorpset, forteller operativ leder, Odd Inge Skr. Blakkestad.

Utover behandling av skader og oppdrag, har flere hjelpekorps hatt ulike aktiviteter gjennom påska – basarer, loddsalg, påskelunsj og kiosk-drift i fjellet. Det gir både inntekter, men ikke minst det å treffe folk som er på påsketur. Det rapporteres om utrolig mange blide påsketurister som skinte om kapp med sola og lagde god stemning i løypene.

Odd Inge Skr. Blakkestad har vært operativ leder for Buskerud Røde Kors Hjelpekorps denne påsken og har hatt nok å gjøre med til sammen 54 ulike oppdrag.

En annen stor aktivitet for mange er pant. Mange hjelpekorps har pantecontainere på plasser der hyttefolket kaster søppel. De er putter gjerne panten i våre containere som igjen bidrar til gode inntekter for hjelpekorpsene. Med disse inntektene kan Røde Kors Hjelpekorps holde utstyr og hytter i drift slik at de er til stede der bistand trengs.

– På vegne av alle hjelpekorpsene som driver med pant uttrykkes en stor takk for bidraget fra alle som gir panten til det lokale hjelpekorpset, sier Odd Inge Skr. Blakkestad.

Hjelpekorpsene har nok en gang vært til stede i påsken, hjulpet mange og kort og godt gjort en forskjell for veldig mange.

Daglig har det vært 140 mannskap fra hjelpekorpsene på vakt i Buskerud, enten som definert hjemmevakt eller ved å være mannskap på en av de syv bemannede vaktstasjonene i Buskerud.

Oppdrag fordelt på hjelpekorps

Korps – Antall oppdrag
Drammen – 3
Flesberg – 8
Nedre Eiker – 1
Kongsberg – 1
Sigdal – 6
Nesbyen – 5
Krødsherad – 1
Geilo – 8
Gol og Hemsedal – 11
Vats – 4
Ål – 1
Nore og Uvdal – 5

Røde Kors har ikke bare mannskaper ute på snøskuter, men har også en lavvo med ulike aktiviteter og salg. I tillegg samles det inn tomflasker som gir en god biinntekt til hjelpekorpset.

Norsk Folkehjelp: Få alvorlige hendelser tross drømmepåske

Det har vært en rolig påske for Norsk Folkehjelps redningsmannskaper, som har rykket ut på 40 oppdrag så langt.

Etter en svært dramatisk inngang til årets påske, med flere dødelige skredhendelser og høy skredfare, har det vært få alvorlige hendelser for Norsk Folkehjelps frivillige redningsmannskaper.

– Det har vært flotte uteforhold over store deler av landet og mye folk i fjellet, og vi er derfor veldig glade for at vi har hatt få alvorlige hendelser etter palmehelgen, sier Jonas Vikran Hagen, seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp.

De frivillige har vært i beredskap 24/7 hele påsken, og flere steder i landet har de bemannet hytter i populære turområder.

– De frivillige har rykket ut på 40 oppdrag, noe som er lavere enn fjoråret. Vi har inntrykk av at folk har vært flinke til å ta hensyn til vær og føre, og planlegge turen godt. Det vises også på oppdragsstatistikken vår, sier Vikran Hagen.

Av de 40 oppdragene har fem av alarmene vært leteaksjoner etter savnede personer. De andre oppdragene har stort sett handlet om skigåere som har blitt syke eller skadet seg på tur.

– Vi opplever at folk har vært flinke til å varsle og å vite hvor de er. Da er sjansen veldig mye høyere for at det går bra når ulykken først er ute, sier Vikran Hagen.

Norsk Folkehjelp har 2.000 frivillige i beredskap, fordelt på 70 redningsgrupper over hele landet.

Norsk Folkehjelp Stjørdal på oppdrag i påsken. Norsk Folkehjelp har hatt 70 ulike oppdrag gjennom påsken og har hatt beredskap over hele landet.
Del:
Annonse