24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

40 ansatte ved Aass Bryggeri blir tatt ut i streik.

Sprikende forklaringer på hvorfor det ble streik

Det blir storstreik fra i morgen tidlig. Foreløpig er det ikke mange selskaper i Drammen og Øvre Eiker som blir berørt, men for dem det gjelder, kan konsekvensene blir store. Og bakgrunnen for streiken er partene ikke enige om.
Annonse

– LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

NHO var villig til å akseptere Riksmeklers skisse til løsning i lønnsoppgjøret, men søndag ettermiddag ble det klart at LO og YS sa nei. Det sa NHO-leder Ole Erik Almlid da han møtte pressen søndag kveld.

Annonse

Fra mandag 17. april går altså over 24.000 arbeidstakere ut i streik.

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse, da denne ikke tok opp i seg LOs krav.

Dermed er det brudd i meklingen mellom LO og NHO, og ca. 23.000 LO-medlemmer tas ut i streik fra mandag kl. 06.00. Streiken trappes opp fredag. Da vil totalt ca. 38.500 LO-medlemmer være i streik.

– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Peggy Hessen Følsvik og slår fast:

– Vi er klare for å streike så lenge det kreves.

LOs hovedkrav har vært å sikre økt kjøpekraft, motvirke lavlønn og prioritere likelønn. De ansatte skal ha sin andel av verdiskapingen.

– Mange bedrifter går veldig godt og overskuddene er høye. Norske bedrifter har skyhøy lønnsomhet. Vi skal selvsagt ha vår del av kaka, sier LO-lederen i en pressemelding.

To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og det siste året har arbeidstakernes andel av verdiskapningen falt. Dette er en utvikling som må snus.

– Er det en ting vi har fått godt dokumentert så er det at det er god lønnsevne i norske bedrifter. Vi har sett en eksplosjon i lederlønninger og bonusordninger. Det er provoserende at NHO sier nei til et rettferdig krav, som vil sikre at norske arbeidstakere får sin rettmessige andel av verdiskapningen.

– Dette er en unødvendig streik. Når LO går ut som de gjør, og uttaler at Norge er i streik fordi NHO har avvist kravene deres om økt kjøpekraft, så er dette en feil vi må korrigere. Vi innvilget LOs hovedkrav om økt kjøpekraft. Likevel sa de nei. Vi strakk oss langt, og det overrasker oss at de sa nei til Riksmeklerens skisse, sier Ole Erik Almlid.

Fakta:

– Streiken omfatter 185.000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter).

– Fra mandag morgen tas 22.947 LO-medlemmer ut i streik.

– Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15.509 medlemmer.

Dermed vil 38.000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik.

Disse lokale bedriftene er tatt ut i første streikeuttak:

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund:
Aass Bryggeri AS i Drammen

Handel og Kontor
Toyota Logistics Services Norway AS i Drammen

Norsk Arbeidsmandsforbund
Belfor Norway AS i Drammen
Iss Facility Services AS – Eiendomsdivisjonen i Drammen
Veidekke Industri AS – P&g Burud Pukkverk i Skotselv
Brani AS i Solbergelva

YS-uttak
Felleskjøpet Drammen – Butikk og kornmottak
Felleskjøpet Eiker – Butikk og kornmottak

Del:
Annonse