23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Yngve Hågensen holdt sin 59. 1. mai tale på Arbeidern i Hokksund i dag. Han var ikke veldig imponert over dagens regjering og håpet AP-landsmøtet ville endre kursen.

Yngve Hågensen trakk fullt hus på Arbeidern

Den nå 84 år gamle LO-veteranen, Yngve Hågensen, trakk fullt hus på Arbeidern i Gamle-Hokksund. De vel 80 frammøtte fikk høre en parti- og fagforeningsveteran som ikke var helt fornøyd med dagens regjering.
Annonse

Rundt 70 personer pluss Øvre Eiker Veterankorps hadde møtt opp for å markere Arbeidernes dag på nettopp Arbeidern i Hokksund i dag. Arrangementet, som var et samarbeid mellom LO, SV og AP i Hokksund og Vestfossen, hadde fått LO-veteranen som hovedtaler.

Men før han slapp til på hadde lederen i Hokksund Arbeiderforening, Robert Weisz, Øivind Kleven i Vestfossen Arbeiderlag og Marianne Mortensen fra Øvre Eiker SV noen ord å komme med. Også ordfører Knut Kvale (SP) hadde tatt turen.

Annonse

Også ordførerkandidat Lasse Haugen og varaordførerkandidat, Anita Hardangen, holdt sine taler.

Yngve Hågensen talte i vanlig stil. Her var det «rene ord for penga» – og han hadde ikke mye pent å si om dagens regjering når det gjelder å ta vare på de svakeste i samfunnet. Pensjonister og uføretrygdene må få bedre vilkår ifølge Hågensen, som også slo et slag for ungdommen.

Yngve Hågensen hadde tatt turen til Hokksund. Her sammen med Øivind Kleven, Marianne Mortensen og sjåføren hans Egil Sørensen.

Han håpet at landsmøtet til Arbeiderpartiet om kort tid ville legge om politikken for disse gruppene og tenkte på pensjoner, prisøkninger, strømpriser og økte levekostnader generelt. For ifølge Hågensen ljuger ikke galluper – og partiet må ta utfordringene på alvor.

Han kunne ikke huske i sin tid at meningsmålingene noen gang hadde vært så dårlige som de er nå. Og han har vært med i noen år. Dette var faktisk hans 59. 1. mai tale og Hågensen sa at det var første gang han var så kritisk til partiet som nå.

Det var ca. 70 som hadde møtt opp på dagens markering av 1. mai. Det er langt flere enn det vanligvis er på denne dagen.

Hågensen mente også at de dårlige meningsmålingene satte et stort press på partiet foran det kommende kommune- og fylkestingsvalget. – Dette er viktige saker for folk flest, sa han og la til at surheten nå måtte bort og partiet måtte få tilbake trua for å få folka med slik at de kan gjøre et godt valg.

Han tok for seg en rekke temaer i sin tale som selvsagt var krydret med frisk språkbruk. Russlands invasjon av Ukraina opptok ham spesielt og han betegnet denne krigen som verre enn andre verdenskrig på mange måter.

Øvre Eiker Veterankorps stilte opp med underholdning og avspilling av Internasjonalen som avslutning.

Han sa også at han var stolt av sin partikollega Jens Stoltenberg for den jobben han har gjort som NATO-sjef og spesielt etter at krigen startet i februar i fjor. Hågensen understreket viktigheten av å støtte opp om Ukraina slik at Russland ikke vinner fram.

Yngve Hågensen ga også salen en historisk oversikt siden 1935 og fram til i dag. Han mente arbeiderbevegelsen kunne ta mye av æren for at vi nå lever i ett av verdens beste land. Fra måten vi forhandler på til de ulike velferdsordningene vi har her i samfunnet.

Kaldt – surt og lite folk i Vestfossen
Om Arbeidern var nærmest fullsatt, var det motsatte tilfelle i Folkets Hus i Vestfossen. Her var det god plass rundt bordene, og det fristet tydeligvis ikke å gå i protesttog med sludd og regn i en sur kombinasjon.

Men tog ble det og de fire parolene med blant annet om å skape og dele, satse på skolen og frihet, demokrati og solidaritet, tok den vanlige runden i Vestfossen.

Etter at toget returnerte til Folkets Hus var det tale ved Kaja Hilleren fra SV, underholdning ved Fiskum Barne- og Ungdomsteater samt tale av Lasse Haugen. Det hele ble avsluttet med litt underholdning av Vestfossen Mannskor.

Øvre Eiker Skolekorps trosset været og stilte i front av en lite 1. mai tog i Vestfossen.
Det kan virke som om demonstrasjonstoget i Vestfossen blir mindre og mindre for hvert år. I år kan været ha spilt en stor rolle – for dette var surt og kaldt.
Del:
Annonse