23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det blir en markering av frigjøringsdagen og veterandagen 8. mai på tradisjonelt vis i Eiker-bygdene.

Markerer 8. mai med blomster og kransenedleggelse

(Oppdatert 04.05.23) 8. mai – frigjøringsdagen etter fem år med tysk okkupasjon og samtidig hedring av veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner, markeres på tradisjonelt vis. Det betyr markeringer ved bautaene i Krokstadelva, Mjøndalen og ved Haug kirke.
Annonse

Arrangementet starter ved Nedre Eiker kirke hvor det legges ned blomster ved bautaen over de falne kl. 11.00. Deretter går turen til Mjøndalen stasjon hvor det står et minnesmerke etter de falne i den såkalte Ryekoll-aksjonen kl. 12.00.

I Hokksund begynner seremonien ved bautaen utenfor Haug kirke klokken 17.00. Her vil det være kulturelle innslag med korsang og musikkorps og tale av ordføreren i Øvre Eiker, Knut Kvale, som også foretar selve bekransningen.

Annonse

Deretter blir det tale av forfatter Odd Myklebust. Markeringen fortsetter så på Arbeidern i Gamle-Hokksund hvor det er servering og sosialt samvær for veteraner og andre interesserte.

Forfatter av Eiker i Krig og boka om De ukjente krigsheltene, Odd Myklebust tar oss med på en vandring i Hokksund.

Det blir også en historisk vandring gjennom Hokksunds gater i anledning frigjøringsdagen.

Forfatter og journalist Odd Myklebust tar oss med tilbake til dagene etter frigjøringen i 1945.Hvordan taklet Norge freden og de etiske dilemmaene de sto overfor?

I Hokksund handlet dette om liv eller død.

Vandringen starter kl. 19:00. Oppmøte utenfor biblioteket i Hokksund.

Del:
Annonse