24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Marianne Werp er styreleder for Stiftelsen Nøstetangensenteret og hun kunne i dag ønske velkommen til nye og utbedrede lokaler.

Gjenåpnet Nøstetangen museum med storstilt lakseutstilling

Etter lengre tids ombygging og tilbygg av en ny fløy, kunne Nøstetangen museum gjenåpne dørene sine lørdag for et stort publikum. Ombyggingen har til nå kostet rundt åtte millioner kroner, men stiftelsen, som nå skal drifte det nye senteret, er ikke ferdig med dette.
Annonse

Det var stiftelsens leder, Marianne Werp som foretok den offisielle åpningen, som besto av både saksofonspill av Rolf Andersen, kanapeer og annet godt samt omvisning i den helt «nye» underetasjen.

For ny er den ikke – den er bare aldri blitt brukt før – i hvert fall ikke som utstillingslokale. Takket være tilskudd og innsamlede midler har det vært mulig å grave ut den store kjelleren under hovedbygget for å øke takhøyden nok til å holde en utstilling her.

Annonse

Og det er ikke hvilken som helst utstilling som har fått plass her dette året. Her får du nemlig laksens historie og betydning for lokalsamfunnet i en utstilling kalt «Samfunnet under Hellefossen».

Slik ser altså «nye» Nøstetangen ut med det nye tilbygget og inngangen til kjelleren med utstillingen.

Det er stiftelsen Nøstetangensenteret – som det nå heter – som sammen med grunneierlaget og Østsiden Jeger- og Fiskerforening som står bak utstillingen. Midler har de fått fra Statsforvalteren, kommunen og banken og det har kostet rundt 750.000 kroner å få alt på plass.

– Det er viktig å få samlet historien om laksefisket da flere av de mest sentrale skikkelsene i nyere tid er i ferd med å forsvinne, sier Ola Hoen i Elveeierlaget.

Åtte år gamle Ingrid Sønju Ellingsen ved siden av laksen som tippoldefaren hennes tok i 1925.

Utstillingen består av fysiske gjenstander, mange bilder og plakater med tekst. Det nye her er at alle tavlene har en QR-kode som du kan skanne og derved få mer informasjon rett på mobilen din.

«Samfunnet under Hellefossen» skal stå i kjelleren denne sommeren og Ola og de andre i laksemiljøet håper at flest mulig får med seg denne utstillingen. Neste år er det planer om at den skal finne sin permanente plass i tredje etasje på museet, men før det kan skje må også denne delen restaureres.

Det er blitt bygget en stor fin terrasse som besøkende kan nyte kafémat og drikke på og samtidig ha utsikt til Drammenselva.

Det er satt av en del penger til denne jobben, men ikke nok. Marianne Werp og de andre i stiftelsen må derfor ut på en ny pengejakt for å få dette til.

– Vi vet jo aldri hvilke overraskelser vi får når vi starter restaureringen i denne etasjen, sier Marianne, som har et berettiget håp om å greie jobben før neste sesong starter.

Nede i kjelleren er det utstillingen «Samfunnet under Hellefossen» som gjelder og på varme dager er dette en helt grei plass å være. Her finner du fysiske gjenstander kombinert med QR-koder du kan skanne på mobilen for å få mer informasjon.

Dugnad og gode samarbeidspartnere
I sin tale takket Marianne Werp en rekke firmaer som har stilt opp for å få dette til. I tillegg har det vært en enorm dugnadsinnsats for å få dette på plass. Nå vil museet og den nye kafeen være åpen hver dag med unntak av mandager gjennom sommeren. Det er også blitt plass til selskapslokaler og museet satser på en del utleievirksomhet.

Det er to personer som ble trukket fram spesielt i forbindelse med dugnad og innsats for å få dette til og det er Håvard Lind og Bente Gustavsen. Ifølge Marianne Werp har de gjort en uvurderlig jobb. Også Solveig Lysaker ble fremhevet og takket for at alt var på plass til lørdagens begivenhet.

En elvebåt og redskapen som ble brukt til å fiske hører selvsagt med i en slik utstilling.

Lykkelig skilsmisse
Nøstetangen norsk glassmusesum har vært en del av Buskerudmuseet i lengre tid, men det har vært en del frustrasjon med og utskiftinger av ledelsen. Nå skilles deres veier ettersom Stiftelsen Nøstetangensenteret anses å være vel så egnet å drifte både museum og kafe. Leder for Buskerudmuseet, Svein Oppegård, var derfor til stedet under åpningen lørdag og kunne annonsere det han kalte en lykkelig skilsmisse med blomsteroverrekkelse.

Men det er mye som gjenstår for den nye stiftelsen med tanke på praktiske ting som åpningstider, markedsføring og ikke minst penger som var satt av til Nøstetangen hos Buskerudmuseet. Her jobbes det med å finne praktiske løsninger.

Ettersom det er Stiftelsen som nå overtar ansvaret, får de også jobben med å utbedre taket på glasshytta der Daniel Erlandsson holder til. Det er midlertidig fikset med presenning, men nå må taket utbedres. Hvor mye dette vil koste er ikke klart.

Marit Skretteberg har levd med laksefisket det meste av livet og bor bokstavelig talt et steinkast fra elva. Derfor var det mye interessant lesestoff her.
Del:
Annonse