25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Lokalvalgguiden gir deg oversikt over partiene som stiller og hva de mener om aktuelle saker i din kommune. (Fotos: Alem Zebic / NRK)

NRK med ny tjeneste – har laget 357 lokalvalgguider

VALG 2023: Årets kommunestyre- og fylkestingsvalg nærmer seg med stormskritt. I den forbindelse har NRK lansert en oppdatert valgomat på NRK.no, i tillegg til en helt ny lokalvalgguide.
Annonse

Valgomaten er en velkjent tjeneste for mange. Lokalvalgguiden er derimot et helt nytt produkt fra NRK.

Mens Valgomaten er en test for å fortelle deg hvilket parti som står deg nærmest, gir Lokalvalgguiden en enkel og lettlest oversikt over hvilke saker som står på spill i alle landets kommuner. Sammen skal disse to tjenestene gjøre det enklere for publikum å bestemme seg for hvilket parti de skal stemme på under høstens valg.

Annonse

Gir alt du trenger å vite
Valgomaten og Lokalvalgguiden finnes på bokmål og nynorsk, i tillegg til på nordsamisk i 11 kommuner – som er første gang.

– Mange har fortalt oss hvor vanskelig det kan være å sette seg inn i lokalpolitikken. Det er mye prating når det er valgkamp, og det er ikke alltid like lett å forstå hva de ulike partiene vil gjøre hvis de får makt, sier Laurie MacGregor, prosjektleder for valget i NRK.

– NRK skal styrke og utvikle demokratiet. Vi har laget to tjenester som hjelper folk å få raskt oversikt over de viktigste politiske sakene der de bor på en brukervennlig måte. Lokalvalgguiden er utviklet av journalister, så innholdet er kortfattet og enkelt å forstå, sier Laurie MacGregor.

Hun legger til: – Sammen med Valgomaten gir den deg alt du trenger å vite for å ta valget i år. Og begge tjenestene passer i lomma di. Dette er allmennkringkasting for den mobile tidsalderen, og jeg tror publikum vil oppleve dette som nyttige hjelpemidler frem mot valget, sier MacGregor.

Slik fungerer Lokalvalgguiden
NRK har gjort research og produsert 357 lokalvalgguider totalt – én til hver kommune. I hver guide vil velgerne kunne lese seg opp om sakene som står på spill, og samtidig se hvor de ulike partiene står i hver sak.

– NRK har laget de mest lokale tjenestene vi noen gang har produsert til et valg. Målet med denne nyvinningen var å lage en overlevelsesguide for valget. Med det nye produktet får du bedre oversikt og finner alt du trenger å vite for å kunne ta et valg i din egen kommune, sier Håvard Grønli, prosjektleder for valgomat og lokalvalgguide i NRK.

Bli klokere med Valgomaten
Valgomaten har i flere år vært et kjærkomment verktøy for mange for å finne det partiet som står nærmest en selv på den politiske skalaen. Under Stortingsvalget i 2021 var det over to millioner som brukte Valgomaten på NRK.no.

NRK har lansert årets utgave. Denne viser deg hvilket parti du er mest enig med i viktige temaer i norsk politikk. Dette skjer ved at du tar stilling til ulike påstander i flere ulike saker. En algoritme regner så ut avstanden mellom deg og partienes standpunkter, og kan til slutt vise deg hvilket parti du har mest til felles med.

– Valgomat er et viktig verktøy for mange. I år har vi jobbet mye med å gjøre den enda mer relevant lokalt, så vi stiller en rekke lokale spørsmål i hver eneste kommune. I tillegg kan brukeren velge de temaene vedkommende er mest opptatt av. Summen av dette er en valgomat som er både lokal og personlig, sier Grønli.

Finn ut hvilket parti som står deg nærmest med den oppdaterte Valgomaten fra NRK.
Del:
Annonse