25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

POPULÆRT: Sommeren er høysesong for friluftsliv. Her er rådene for hvordan du unngår å legge igjen spor i naturen. (Foto: Synne Kvam)

Husk sporløs ferdsel på norgesferien

Mange skal ut i naturen i ukene framover. – Nå er det viktig å huske plikten til sporløs ferdsel i naturen, oppfordrer Norsk Friluftsliv.
Annonse

Mange av oss planlegger norgesferie også i år, viser tall fra NHO Reiseliv. Sommeren er høysesong for friluftsliv, og med flere som vil ut på tur øker også presset på naturen.

– Det å oppleve norsk natur er noe av det fineste vi kan gjøre i ferien. Men som alltid er det viktig å huske plikten til sporløs ferdsel. Hvis ikke ødelegger vi både for dyr og planter, og ikke minst for andre som er på tur, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Annonse

Skal se like fint ut når du drar
Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men den sier også at vi skal følge prinsippet om sporløs ferdsel.

Selv om det er en enkel regel, er det ikke alltid lett å vite hvordan det gjøres. Hva gjør vi for eksempel med dopapir? Og er det greit å la bananskall og annet organisk avfall ligge?

– En god huskeregel er at det skal se like fint ut når du drar, som da du kom. Det betyr at alt du tar med deg ut i naturen, skal du ta med deg hjem, også bananskallet, forklarer Lier.

Kan ta hundrevis av år
Søppel som blir liggende i naturen skaper ikke bare stor irritasjon for nestemann. Det kan faktisk bli liggende i hundrevis av år. Ifølge Miljøstatus.no kan for eksempel en plastflaske som ender opp i havet, bruke rundt 450 år på å brytes ned.

Til deg som skal på tur i naturen over flere dager, er rådet å huske regelen om sporløs ferdsel allerede i planleggingsfasen.

– Før du legger ut på lengre turer bør du ha tenkt igjennom alt fra søppelhåndtering underveis, til hva du gjør ved dobesøk. Har du det, er mye gjort, sier hun.

For å gjøre det litt enklere for deg som er usikker på hvordan du ferdes sporløst på tur, har Norsk Friluftsliv samlet noen enkle råd og tips.

Seks tips for sporløs ferdsel i naturen:
• Ha med en tom pose til søppel – og bruk den. Fest gjerne posen utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig. Fruktskall, beinrester og annet matavfall bruker lang tid på å brytes ned, og skal derfor også med.

• Husk det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september og vær obs på at det nå er brannfare og ekstraordinære forbud flere steder i landet. I slike tilfeller kan kommunen også stenge godkjente bål- og grillplasser, så sjekk alltid de siste reglene som gjelder der du er.

• Lær deg godt dovett på tur. Når nøden melder seg, gå langt unna stien og eventuelle vannkilder. Bruk en liten spade til å grave et hull i bakken, og dekk godt over etterpå. Dopapiret tar du med deg hjem i en pose.

• Rydd alt etter deg, alltid. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, slik at det blir like fint for de som kommer etter deg.

• Unngå å gjøre skade på naturen. Enten du skal bygge gapahuk eller henge opp hengekøye, er det for eksempel ikke greit å hugge av greiner eller lage hakk i trærne.

• La dyr og fugler være i fred. Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut.

Del:
Annonse