– Vi er svært fornøyde med at vi nå enklere kan dele viktig journalinformasjon digitalt. Via kjernejournal kan behandlere få rask tilgang til informasjon om pasientenes tidligere sykdom og behandling. Ikke minst er dette viktig ved akutt helsehjelp, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst.
Løsningen innføres gradvis fra nå i Helse Sør-Øst, Helse Nord og Helse Vest. Det er i første omgang sammendrag av behandling, resultat av bildeundersøkelser og henvisninger, som vil bli tilgjengelig for leger og psykologer via kjernejournal.
Bedre pasientsikkerhet
Helseopplysninger registreres i dag i sykehusenes ulike pasientjournalsystemer, og disse har til nå hatt begrenset mulighet til å «snakke» med andre systemer. Hvis en person må til akutt behandling på legevakten, har ikke behandlere der hatt tilgang til informasjon fra sykehuset. Det har vært tidkrevende å få tak i nødvendige opplysninger som ofte har vært utvekslet på fax og per telefon.
På Oslo legevakt ser legene stor verdi i å nå kunne få enklere tilgang til informasjon de ikke har i egne journalsystemer.
– For oss som jobber i kommunen er dette et kvantesprang når det gjelder pasientsikkerheten. Kjernejournal dokumentdeling gir oss et langt bedre grunnlag for å ta gode og raske beslutninger. Sist onsdag hadde jeg i alle fall tre-fire tilfeller der jeg endret det videre løpet for pasienten fordi jeg hadde tilgang til oppdatert pasientinformasjon, sier Jan Arne Holtz, skiftlederlege på allmennlegevakten i Oslo.
– Mye av jobben vår er å samle sammen nok informasjon til å ta en god beslutning om videre behandling av pasienten, og til nå har vi måttet ringe rundt til vakthavende på sykehus og andre steder for å få opplysninger. Det har vært veldig sløsing med tid. Nå får vi raskt oversikt over pasientenes medisinske historikk og tidligere behandlinger, sier Holtz.
Pasienter kan begrense deling
Leder av brukerutvalget i Helse Sør-Øst, Aina Nybakke, sier dette er en løsning de har ventet på lenge.
– Dette er en gledens dag. Nå slipper pasienten selv å bringe videre viktig informasjon om egen helse mellom behandlere, sier Nybakke.
Hun understreker at pasienter har rett til å bestemme hvem som skal ha tilgang til helseopplysningene deres.
– Opplysninger fra tilbake i tid vil nå kunne deles digitalt, og hvis det er noe du ikke ønsker å dele, er det viktig at du selv går aktivt inn og begrenser det.
De som har brukerprofil på helsenorge.no kan legge inn begrensinger der, både for kjernejournal og pasientjournal. De som ikke har brukerprofil, kan kontakte veiledningstjenesten på telefon 23 32 70 00 for å få hjelp. For noen typer av begrensninger, må behandlingsstedet kontaktes direkte.
FLERE SAKER
NAF: – Ikke følg etter skadet vilt – tenk egen sikkerhet
39 personer druknet i sommer – ingen i Buskerud
Bli med på å gjøre en forskjell for naturen denne helgen