21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vær forsiktig på topptur i stigen i sommer, advarer forsikringsselskapet If. (Foto: Jonas Frøland/NTB)

Høysesong for fallulykker: Redd «gubben» fra å dette ned

Nær 30 prosent av fallskader meldt inn til If, skjer om sommeren. Menn er spesielt utsatt for ulykker med fall fra stige, men enkle grep kan redusere risikoen for at «gubben» detter ned.
Annonse

– Vi ser det samme hvert år, fra trærne skal beskjæres på våren og videre ut over sommeren – når hus og hytter skal males og vedlikeholdes. Antall ulykker med fall fra stige øker, og som oftest er det menn som er utsatt, sier Margrethe Aflangrud, leder for personskader i If.

Unødvendige ulykker
Forsikringsselskapet er opptatt av å forebygge slike ulykker, som de mener er unødvendige. Ofte er det enkle grep som skal til for å unngå fall fra stige.

Annonse

– Stigen bør stå på et stødig og fast underlag, og festes og sikres mot å skli til sidene eller velte bakover. Og så bør du ikke være alene når du skal opp i en stige. Det beste er om noen kan holde stigen for ekstra sikring, men et minimum er at noen er til stede og kan bistå eller ringe etter hjelp dersom noe skulle skje, sier Aflangrud.

Kunne endt fatalt
For forsikringsselskapet er årets høysesong allerede i gang.

– Vi har allerede fått inn sommerens første skaderapporter. Den ene, en mann i 70-årene som falt da stigen skled på hytta, endte heldigvis godt. Men det kunne endt fatalt, da mannen falt fra fire meters høyde og ble liggende med både indre blødninger, kranie- og ribbensbrudd en god stund, før kona kom tilbake fra tur og fikk ringt 113, forteller skadesjefen.

– Sikkerhetsansvarlig for deg selv
Det er heller ikke slik at ulykkesforsikringen dekker alt, uansett hvor elleville manøvrer du gjør på en stige.

– Husk at du er sikkerhetsansvarlig for deg selv. Det er det mange som ikke tenker på når de ler litt av komisk håpløs eller vinglete plassering av stigen, fordi de «bare skal» opp og fikse noe kjapt på taket på hytta en vakker sommerdag. Hvis du gjør dårlige valg, kan det få fatale konsekvenser – og også gi utslag på forsikringsutbetalingen, påpeker Margrethe Aflangrud. – Så sørg for en sikker topptur i stigen i sommer.

Margrethe Aflangrud, leder for personskader i If, har gode råd for deg som skal opp i stige i sommer.

Del:
Annonse