4. oktober 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Her er avtalen signert og (f.v.) Per Morten Bjørnstad, Ivan Apostolov og Ronny Steen er fornøyde med at samarbeidet fortsetter som før pandemien. (Alle foto privat)

Undertegnet ny samarbeidsavtale med bulgarsk venneforening

Norske Veteraner Internasjonale Operasjoner (NVIO) i Eiker undertegnet i går en ny samarbeidsavtale med den bulgarske organisasjonen for reserveoffiserer. Dette er et samarbeid de har hatt i en årrekke, mye takket være tidligere kultursjef i Øvre Eiker, Lidia I. Myhre.
Annonse

NVIO Eiker og Assosiasjonen for reserveoffiserer og sersjanter Balchik, Bulgaria har en historie sammen. De har besøkt hverandre flere ganger både i Norge og Bulgaria. Turen i Bulgaria var i 2015 og de fikk besøke både militærbasen i Balchik, la ned krans til de falnes monument på flyplassen, og besøkte den bulgarske sjøkrigsskolen i Varna. Denne ble beskrevet som en uforglemmelig tur. I Norge har de vært på gjenbesøk i Hokksund, Ringerike og på Akershus festning.

– Nå etter pandemi og diverse hendelser skriver vi ny avtale da den gamle hadde gått ut. Dette skjedde på historisk grunn på Hjemmefrontmuseet i Vestfossen med ledelsen i begge organisasjoner. Deretter hadde vi lunsj på Sanden hotell og omvisning av Arbeideren, forteller Lidia I. Myhre.

Annonse

Fra bulgarsk side var det hennes foreldre, med pappa som er leder for denne organisasjonen og en mamma som har ansvaret å jobbe med barn og unge – noe som organisasjonen driver aktivt med – opplæring i kultur, demokrati og militærhistorie.

Hjemmefrontmuseet på Fossesholm herregård var det naturlige stedet for signering av avtalen. F.v. ser vi Yordanka Apostolova, Jan Henrik Eriksen, Per Morten Bjørnstad, Kari Bergan Røren, Ivan Apostolov og Ronny Steen.

De bulgarske gjestene var imponert over Hjemmefrontmuseet og arbeidet som gjøres med barn og unge.

– For meg ble det en glede å komme tilbake til «gamle trakter» treffe gode folk, og bidra med det jeg kan til samarneidet, sier Myhre.

Hensikten med denne avtalen er å styrke relasjonelle forhold på tvers av veteranforeninger gjennom regelmessige aktiviteter. Bidra til en felles arena for kulturutveksling og motivasjon til å øke antall medlemmer i foreningene. Bidra til aktiviteter for barn og unge der hensikten er bevissthetsgjøring av frihet, demokrati og militærhistorie.

Deltakerne:
Ronny Steen, Per Morten Bjørnstad, Kari Bergan Røren, Jan Henrik Eriksen, Lidia I. Myhre, Ivan Apostolov og Yordanka Apostolova.

Her leser Lidia I. Myhre opp avtalen mellom de to venneforeningene. Dette er en avtale uten økonomiske forpliktelser – kun samarbeid på det kulturelle plan.
På kontoret til NVIO Eiker på Arbeidern med Lidia I. Myhre – et kontor hun bidro sterkt til å etablere.
Del: