21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sigrun Hansen Bock i Tietoevry advarer mot å logge seg på jobben i ferien uten sikre nettverk. (Foto: Michaela Klouda Photography)

Kobler seg på jobb i ferien uten å bekymre seg for datasikkerhet

7 av 10 nordmenn kobler seg på og sjekker jobb-epost eller logger på jobbserveren når de er på ferie. Få bekymrer seg for risikoen det utsetter arbeidsgiver for.
Annonse

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av teknologiselskapet Tietoevry.

71 prosent kobler seg på jobb i ferien, mens 60 prosent sier at de ikke i det hele tatt, eller i liten grad, bekymrer seg for risikoen for at jobbdata blir kompromittert når de jobber på reise.

Annonse

Direktør for datasikkerhet i Tietoevry, Sigrun Hansen Bock, mener tallene er bekymringsfulle.

Åpner for dataangrep
– Arbeidsgiver må gjøre den største jobben her, og passe på at gode sikkerhetstiltak er på plass, men også den enkelte har et ansvar. Dersom du kobler deg på åpent nett og samtidig logger på jobben, åpner du også for mulige dataangrep. Det betyr at arbeidsgivers e-postsystem, skytjenester og dokumenter kan komme på avveie, sier Hansen Bock.

Slik sikrer du deg
Det er flere måter du kan forhindre dataangrep på ferie.

– Du bør koble deg til VPN når du bruker internett. Det gjør at du surfer tryggere, uten at dataene dine eller internett-trafikken er synlig for uvedkommende. Har du ikke VPN på jobbutstyret bør du vurdere å benytte 4G eller 5G over åpne nettløsninger. Her bør også arbeidsgivere på banen med tydelige retningslinjer, sier Hansen Bock.

Ikke la barna bruke jobbutstyr
Sikkerhetseksperten peker på at arbeidsgivers utstyr heller ikke bør lånes bort. Heller ikke til barn som ønsker å se en film eller surfe på internett.

– Låner du bort datautstyr, har du ikke kontroll på hva som blir lastet ned, og du risikerer at noen uforvarende laster ned virus eller fiendtlig programvare. Da kan du i verste fall forårsake et dataangrep neste gang du du logger på din arbeidsgivers nettverk, advarer sikkerhetseksperten.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Tietoevry i juni 2023 og er besvart av 1.000 personer. Data er innsamlet slik at de utgjør et representativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år.

Del:
Annonse