22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bilen blir fort som en bakerovn. Varmen stiger overraskende fort og for små barn og dyr kan dette være farlig. (Foto: NAF)

NAF advarer: Temperaturen i bilen kan dobles på en halvtime

Temperaturen i en parkert bil stiger overraskende fort i sommervarmen. - Etter en halvtime kan det fort bli over 40 grader i bilen på en fin sommerdag, sier Nils Sødal i NAF.
Annonse

En temperaturmåling NAF har gjort viser at på en dag med 24 grader i lufta, steg temperaturen i en bil parkert i sola til 34 grader på fem minutter og 37 grader på 10 minutter. Etter en halvtime var temperaturen hele 44 grader i bilen.

– Bilen blir fort som en bakerovn. Varmen stiger overraskende fort og for små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kroppsvarmen gjennom svetten så godt som oss voksne, sier Sødal.

Annonse

Den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen. Dette gjør at varmen fra solstrålene forsterkes i bilen.

Farlig for hunden

Har du hunden med i bilen, kan det i verste fall bli livstruende om du lar den ligge i en parkert bil.

– Det enkle rådet er å la hunden bli hjemme om du skal gjøre ærend på en varm sommerdag. Selv om du parkerer i skyggen, kan temperaturen i bilen stige raskt sier NAF i en pressemelding.

Fordi hunder ikke svetter, men peser for å kvitte seg med overskuddsvarme, kan de fort bli dehydrerte i en varm bil. Pesingen fra hunden gjør også at luftfuktigheten i bilen stiger, og når luftfuktigheten i bilen blir for høy klarer ikke lenger hunden å kvitte seg med fuktighet og redusere kroppsvarmen.

Slik gjorde NAF testen: 
For å vise hvor fort temperaturen stiger, parkerte NAF en bil i sommersola en sensommerdag i midten av august, og satt en temperaturmåler inne i bilen. Temperaturen ute var 24 grader under testen.

Del:
Annonse