27. september 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Stian Bakken (t.v.) og Simon Nordanger står bak dette leserinnlegget.

VALG 2023: Kommunereformen har ført til økt byråkrati

MENINGER: Høyres store prestisjeprosjekt har kollapset. Fersk statistikk viser at byråkratiet har økt i de nye sammenslåtte kommunene. Senterpartiets advarsler om at større kommuner ville føre til kaos og dårligere tjenester har slått til. Allikevel ivrer Høyre for flere sammenslåinger og enorme kommuner.
Annonse

Sammenslåtte kommuner bruker i snitt 20 dager mer på byggesaksbehandling enn de gjorde i de gamle, mindre kommunene. I enkelte kommuner så mye som 100 dager mer, ifølge SSB. Det stopper derimot ikke der. I en rapport fra forbrukerorganisasjonen Huseierne kan vi også lese at byggesaksgebyrene gjennomgående er mye høyere i de største kommunene enn de små. Byråkratiet vokser og blir dyrere jo større kommunen er.

Kommunereformen var et prosjekt for å sentralisere makt, tjenester og folk. Færre mennesker skulle bestemme over flere. Det finnes ikke kommuner i Norge i dag som ikke har sykehjem og skole, men det finnes mange gamle nedlagte kommuner som ikke har skole og sykehjem. De er sentralisert og rasjonalisert vekk.

Annonse

Denne uken gjentok også Høyres nestleder Henrik Asheim kommunalpolitisk talsperson, Mudassar Kapur, sitt budskap fra i vinter. Høyres ledelse har gitt marsjordre til Høyres lokale kandidater om å ta praten med nabokommunene med mål om sammenslåing der de får makt til høsten.

Da bør faktisk Høyres lokale kandidater rundt om i kommunene i Buskerud avklare om de vil gjøre nettopp det. Ja eller nei. Og blir det flere tvangssammenslåinger hvis Høyre kommer i regjering igjen i 2025?

Ingen vet eksakt hvor mange titalls milliarder Høyre svidde av på kommune- og regionreformen, men nå vet vi i hvert fall at det har ført til et dyrere og dårligere tilbud til innbyggerne.

Senterpartiet mener det er kastet bort nok kroner på konferanser og utredninger om sammenslåinger. Nå må kommunene få fokusere på det de skal; gode tjenester nært folk.

Simon Nordanger
Stian Bakken
Fylkestingskandidater
Senterpartiet i Buskerud

Del: