4. oktober 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Julie Vaage (t.v.) og Kristin Werner mener Øvre Eiker må få en dyrevelferdsplan.

VALG 2023: Øvre Eiker trenger en dyrevelferdsplan

MENINGER: Sommerferien er en fantastisk tid hvor de fleste av oss har en etterlengtet mulighet til å koble av, treffe familie og venner, og lade batteriene, og en favorittårstid både for oss og mange andre i Øvre Eiker.
Annonse

Dessverre er dette ikke tilfellet for mange av kommunens dyr. Sommeren er dessverre også høysesong for dumping av kjæledyr, og da spesielt katter.

Dyrevernorganisasjoner som Dyrebeskyttelsen og Hjelp Katten har sine travleste tider nå om sommeren. Hvorfor? Fordi enkelte dyreeiere har ikke satt seg godt nok inn i hva det innebærer å skaffe seg kjæledyr, og overlater dem til seg selv i ferieperioden, eller enda verre, dumper dem for godt.

Annonse

Når det dukker opp historier på Facebook om ett kull med kattunger som er funnet hardt skadet på lite naturlige steder, er det dessverre nærliggende å tro at de har kommet seg dit ved menneskelig «hjelp».

Ifølge Mattilsynet er det rundt 800.000 katter i Norge. 50.000 av disse er hjemløse. Dyrebeskyttelsen har, sammen med Mattilsynet, gjort en formidabel innsats for å hjelpe de i sistnevnte gruppe. Likevel blir vi ikke kvitt problemet helt. Dyr har ikke den menneskelige egenskapen som heter langsiktig planlegging, ei heller katter. Ukastrerte katter vil formere seg. En kattemor får gjerne to kull i året, hvert kull består gjerne av 3–5 kattunger. Det betyr at én hunnkatt fort blir til 10 nye individer.

Venstre er partiet som tar dyrevelferd på alvor fordi vi mener dyr har egenverdi og skal behandles med respekt, enten det gjelder husdyr eller dyr som lever i naturen. Derfor vil vi at Øvre Eiker kommune i neste periode skal utvikle en dyrevelferdsplan for å sikre at alle dyr i kommunen har et godt liv, med et særlig fokus på de dyra som ikke allerede er dekket av egne spesialforskrifter og oppfølgingstiltak.

Dette er en type plan som flere andre kommuner i landet allerede har etablert, slik at det er inspirasjon å hente fra f.eks. Stavanger, Bergen og Lillestrøm. Eksempler på konkrete tiltak vi vil inkludere i en slik plan er blant annet å sikre ID-merking av katter, og kastrering av alle katter som ikke skal brukes i oppdrett.

Ved ID-merking er det lettere å finne eieren av katten. Når katten er ID-merket, vil det også gi eieren en større forpliktelse. Kanskje vil den kommende katteeieren tenker gjennom katteholdet en ekstra gang før en anskaffer seg kattungen da det koster litt å ID-merke en kattunge.

Det betyr at eiere av hunnkatter kanskje ikke finner det like attraktivt å la de gå løse, så lenge katten kan formere seg. Kastrering hindrer også uautoriserte kattungefabrikker, som vi dessverre ser eksempel på via finn.no. Kattunger blir solgt, uten noen form for oppfølging eller vaksinering hos dyrlege, ei heller ID-merking.

Venstre vil at Øvre Eiker kommune skal øke innsatsen for å sikre at dyr har det bra, og få slutt på dumping av kattunger i kommunen vår. Dyremishandling hører ikke hjemme noe sted, og dette må vi gjøre alt for å få en slutt på.

Er du enig i at dyrevelferd er viktig, at Øvre Eiker bør ha en egen dyrevelferdsplan, og at katter må ID-merkes og kastreres for sitt eget beste? Da bør du stemme Venstre i september.

Julie Vaage og Kristin Werner
Henholdsvis ordførerkandidat
og 3. kandidat for Øvre Eiker Venstre

Del: