29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sigrid Onsgaard Sagabråten har skrevet dette leserinnlegget.

VALG 2023: 15-åringer skal ikke måtte flytte på hybel mot sin vilje

MENINGER: Skoleferien nærmer seg slutten, og om en snau måned starter hundrevis av nye 15- og 16-åringer på videregående. De fleste skal starte på nærskolen sin, andre flytter på hybel fordi de har søkt på ei linje som ikke tilbys i nærområdet. Et slikt nærskoleprisnipp bør vi fortsatt ha i nye Buskerud.
Annonse

Alternativet er karakterbasert opptak, ofte omtalt som fritt skolevalg. De to inntaksordningene har til felles at elevene fritt kan søke på den linja eller utdanningsprogrammet de vil gå, og at karakterer avgjør hvilken linje de kommer inn på. Forskjellen er at nærskoleprinsippet sikrer at eleven får plass på nærmeste skole som tilbyr ønsket utdanningsprogram. Ved fritt skolevalg får elevene med best snitt velge hvilken skole i fylket de ønsker å på, mens elevene med lavere karakterer blir plassert der det er plass.

Erfaring fra Oslo, som har hatt fritt skolevalg lenge, viser at noen skoler er mer populære enn andre, og at det over tid utvikler seg såkalte «A- og B-skoler». I et stort fylke som Buskerud vil en slik utvikling få store konsekvenser, siden mange får svært lang reisevei eller må bo på hybel om de ikke får gå på nærskolen.

Annonse

På kort sikt er hovedutfordringen at elevene med lavest snitt, som ofte også sliter med lav motivasjon, må gå på skoler hvor de ikke ønsker å gå. På lengre sikt kan ambisiøse elever med gode karakterer føle seg presset til å søke mot enkelte skoler i fylket dersom de ønsker god utdanning.

I begge tilfeller kan 15- og 16-åringer bli presset til å flytte på hybel før de er klare, noe som går på bekostning av presentasjoner, sjanse for å fullføre på normert tid og lommeboka til hver enkelt elev, familie og staten. En slik utvikling vil sannsynligvis også bidra til å forsterke kjønnsforskjeller i skolen, siden gutter i gjennomsnitt både har lavere karakterer og modnes litt senere enn jevnaldrende jenter.

Senterpartiet mener derfor at ingen 15- og 16- åringer skal trenge å flytte på hybel før de føler seg klare for det. Derfor vil vi beholde nærskoleprinsippet, jobbe for å beholde og utvikle dagens linjetilbud i hele fylket og sørget for at alle elever som må flytte på hybel i høst får økt borteboerstipend.

Sigrid Onsgaard Sagabråten
Ungdomskandidat i Buskerud Senterparti

Del:
Annonse