16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

BOR UTSATT TIL: Svein Østheim har bodd nederst i Risøraveien i Gamle-Hokksund i en årrekke. Bak han kryper Drammenselva faretruende fort oppover mot eiendommen hans, og søppelbøttene må nok flyttes til høyere terreng. (Foto: Alexander Jansen / Drm24)

Ekstremværet «Hans»: Svein kan få elva over stuegulvet

Svein Østheim hadde 10 centimeter igjen til gulvet i første etasje under storflommen i 2007, og kjelleren og garasjen full av vann. Nå tilsier prognosene en halvmeter mer.
Annonse

Østheim er ute med spaden, rydder i garasjen og følger med på elva da DRM24 er innom tirsdag kveld. Vadebuksene henger klare, trolig klok av skade ettersom han bor på den mest flomutsatte tomta i hele kommunen.

Litt lenger ned på gressplenen viser huseieren oss hvor han satte opp en pinne dit vannet nådde tidligere på dagen. Han stikker spaden ned i vannet for å vise hvor mye det har økt: Omlag 30 centimeter så langt.

Annonse

Under storflommen i 2007 hadde han garasjen, gårdsplassen og kjelleren full av vann.

– Det stod igjen 10 centimeter til stuegulvet. Jeg er spent på hvor høyt det kommer denne gangen, forteller han.

Svein Østheim ser elva stige faretruende raskt. Naboens hekk er allerede langt under vann.

Kan øke halvannen meter til
Et steinkast lenger opp langs elvebredden er fiskehytta «Horningen» oversvømt til langt opp på veggen. Kun tilgjengelig for svømmedyktige.

Ifølge NVE var elva omtrent to meter over normalnivå da DRM24 besøkte stedet, og dersom prognosene slår til kan den stige ytterligere halvannen meter. Da er det flere eiendommer i Gamle-Hokksund som får mer enn bare gressplenen under vann.


Tidligere har det også gått jordras eller flomskred i skråningen på motsatt side av elva. Dette er det oransje farevarsel for og ikke utenkelig at kan skje igjen.

Litt lenger ned langs elva følger beboerne på Hokksund Camping spent med på vannstanden. Etter store ødeleggelser i 2007 er det imidlertid bygget opp store flomvoller og installert slusesystemer som skal ta unna for flommen, og campingvognene vil denne gangen derfor trolig stå trygt. Men elva utenfor begynner å nå faretruende høyt opp.

ET GODT MÅLEPUNKT: Vannet når nå veggen på fiskebua på Midtskjæret i Hellefossen. Under storflommen i 2007 forsvant hele huset med flommen, men nå er det fastboltet betong i fjellet som skal tåle det meste. Verre er det kanskje med benken der ute i den strie strømmen.
Video tatt 08.08.23 av Ann Kristin Vie.
Del:
Annonse