4. oktober 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

FLOM: Onsdag ettermiddag lå sykkelveien langs elva under vann. Og mer vann skal det komme. (Foto: Drammen kommune)

Flomvarselet er oppgradert til rødt nivå for Drammen og Øvre Eiker

(Oppdatert kl. 22.35) I formiddag ble flomvarselet for Drammen og Øvre Eiker oppgradert til rødt nivå. Drammen kommune fortsetter å gjøre forberedende tiltak. Samtidig bes innbyggerne om å sikre eiendommer og løse gjenstander. I Øvre Eiker er det så langt ikke meldt om store skader.
Annonse

NVE melder at ekstremværet Hans har ført til den største flommen på 50 år i store deler av Drammensvassdraget, melder Drammen kommune på sine nettsider.

I Øvre Eiker advarer ordfører Knut Kvale befolkningen mot å bevege seg lang og ved elven gjennom en video. Den kan du se her:

Annonse

Prognosene tilsier at vannføringen ved Mjøndalen bru kan komme opp i 2.000 kubikkmeter fredag, noe som er ca. 500 kubikkmeter mer enn under flommen i månedsskiftet mai/juni.

Normal vannstand i elva ved Mjøndalen bru er ca. 1 meter. Under vårflommen stoppet vannstanden på ca. 2,5 meter, noe som er rett under nivået der det er behov for å sette inn flomsikringstiltak. Nå tyder prognosene på at vannstanden kan bli inntil 3,5 meter.

NVE og vassdragsregulantene melder om at de aldri har sett så store nedbørsmengder og har derfor utfordringer med å beregne og komme med presise prognoser. Det er derfor noe usikkerhet rundt prognosene, med det er all grunn til å ta flomvarslet på største alvor.

Det er ventet at flomtoppen nås fredag eller lørdag denne uken.

Stenger elva for fiske
Østsiden Jeger- og Fiskerforening fulgte i dag anbefalingene myndighetene og stengte elva for fiske fra kl. 17.00. Det skjedde kort tid etter at de gikk ut med at det var fiskekort tilgjengelig etter at laksefestivalen var avlyst. Men foreningen valgte altså å høre på myndighetene og ikke ta noen sjanser da det er forbundet med stor fare å ferdes langs elva.

Drammensvassdraget gjennom Øvre Eiker og Drammen er nå merket rødt.

Prognosesene for hvor høy vannstanden i Drammenselva bli er fortsatt usikre og dermed hvor mye Drammenselva vil gå over sine bredder. I disse kartene kan du se hvordan vannet vil stige på henholdsvis 2,5 meter, 3 meter og 3,5 meter.Del: