24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bent Ek måtte kjøre to foredrag på grunn av den store interessen denne helgen. (Fotos: Håvard Lind)

Fullt hus på foredrag i Nøstetangensenteret

Det ble mer enn fullt hus i forbindelse med foredraget til Bent Ek og guidet omvisning om «Samfunnet under Hellefossen» på Nøstetangensenteret denne helga.
Annonse

Det kom så mange besøkende at arrangøren måtte kjøre to runder med foredrag og omvisning – utrolig morsomt og hyggelig at så mange tok turen, sier Håvard Lind.

Bent Ek Tema startet foredraget tilbake til 1394, da eikværingene kjøpte et leidangsskip, og betalingen skulle skje i «Haugh sundi». Dette er første gangen stedet er nevnt i skriftlige kilder.

Annonse

Bent formidlet om alle navnene Hokksund har hatt gjennom tidende, og hvordan middelalderens Haugh sundi utviklet seg til det moderne tettstedet og byen Hokksund.

Det var så mange interesserte som måtte opp at det ble dobbel omvisning i det nye museet i kjeller en på Sorenskrivergaarden.

Terje Skretteberg guidet de besøkende gjennom utstillingen «Samfunnet under Hellefossen». Terje er født og oppvokst i Dynge i Gamle-Hokksund, og er trolig en av de som kjenner fisket og elva best.

Han har erfaringer både fra garnfisket og stangfisket slik det har foregått gjennom tiden. En engasjert ordfører Knut Kvale, som har lang fartstid fra skogbruket, bisto med informasjon om tømmerdriften gjennom tidene. Det kom veldig mange hyggelige tilbakemeldinger fra publikum – det kommer flere foredrag på Nøstetangensenteret utover høsten.

Terje Skretteberg tok for seg laksefisket gjennom tidende. Født og oppvokst på Dynge vet han det meste om laksefisket og betydningen av det for samfunnet her. Knut Kvale tok for seg tømmerdriften i vassdraget.
Hokksund har hatt mange navn opp gjennom tidende.
Del:
Annonse