4. oktober 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forfatter av innlegget - Rose Jahanfarah – som stiller til valg for Buskerud SV.

VALG 2023: Diskriminering av studenter over 30 år i Buskerud

MENINGER: Den 01.01.2024 trer fylkesoppløsningen inn og Viken vender tilbake til å være Buskerud, Akershus og Østfold. Nå som vi får Buskerud tilbake, er det essensielt for oss å etablere gode vaner allerede i startsfasen.
Annonse

Derfor er det viktig å ta tak i problemstillingene ved forrige fylkeskommune, der en av normene var (og fortsatt er) at studentrabatten på periodebilletten ikke dekker en stor andel av heltidsstudentene. Studentrabatten på Brakar skal i utgangspunktet tilsvare en 40 prosent rabatt på periodebilletter for de som «Studerer på heltid ved videregående skole, universitet, høyskole, akademi og tilsvarende læringsinstitusjoner som kvalifiserer støtte gjennom lånekassen.» Med unntaket om at du må være under 30 år.

Det er mye snakk fra ulike partier om at folk skal legge fra seg bilen og kjøre mindre. Å danne gode vaner ved å tilrettelegge for at unge skal benytte seg av kollektivtransport via prisrabatter er en kjempebra tilnærming som absolutt skal gis kudos for. Men kommende Buskerud har hele tre universitetscampuser i Drammen, Hønefoss og Kongsberg med over 6.100 studenter.

Annonse

På mange av studielinjene, som f.eks. økonomi og ledelse og grunnskolelærer utdanningen kreves det at studenter reiser på tvers av campusene; ikke minst for å kunne fullføre praksisen, og da er de avhengig av å kunne komme seg rundt med kollektivtransport.

Det skulle bare mangle at studenter over 30 får samme mulighetene som sine medstudenter som ikke har fylt år enda. Å sette en prisdobling mellom 29 og 31åringer er direkte aldersdiskriminering. Til tross for at SPs fylkesråd for samferdsel tenker at eldre studenter har bedre betalingsevne enn de yngre, er det faktisk ikke slik at betalingsevnen til en fulltidsstudent forbedrer seg automatisk av at de er ferdig med 20-årene.

De får bare muligheten til å få enda mer studiegjeld. Statistikken viser tydelig at hver 4. student i Norge er over 30, og antallet eldre studenter fortsetter å øke stadig. Vi i Buskerud SV vil satse på kollektivtransporten ved å gjøre det billigere å reise kollektivt i hele fylket, dette ved å ta kollektivtransporten inn i fylkeskommunal regi.

Det er vår jobb som politikere å ikke begrense høyere utdanning til storbyene. Når vi i Buskerud har tre aktive campuser, og et universitet som satser på fylket såpass mye at de ønsker å etablere sin niende campus i Hallingdal, er det vår plikt å tilrettelegge for bedre distriktspolitikk, satse på studentene og være rause med billettprisene.

Agder (AKT) har klart å oppnå dette ved å opprette samarbeid med studentsamskipnaden, og det er på tide at Brakar blir inspirert.

Kilder:

https://www.akt.no/betal-reisen/billettpriser/studentbilletter/30-dager-studentbillett-for-aldersgruppen-over-30-ar/

https://www.ssb.no/utdanning/artikler-og-publikasjoner/norske-studenter-blant-de-eldste-i-europa

Rose Jahanfarah
8. kandidat for Buskerud SV
og student ved USN Campus Hønefoss.

Del: