13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Adrian Tollefsen på valgvaken til Høyre på Villars. Sliten, men veldig fornøyd.

Rekordvalg for Høyre: Adrian er trolig Øvre Eiker neste ordfører

VALG 2023: Øvre Eiker Høyre har gjort et rekordvalg med hele 33,8 prosent av stemmene etter at 50,8 prosent er talt opp. Også FrP har gjort et meget godt valg, men SP er den store taperen i Øvre Eiker.
Annonse

Det var en meget sliten, men lykkelig Adrian Tollefsen (H) som stilte opp på valgvaken til partiet på Villars i Vestfossen mandag kveld.

Selv om han ikke ville ta seieren på forskudd, var han og de 40 andre på Høyres valgvake rimelig sikre på at dette skal gå veien.

Annonse

– Jeg tar alle forbehold og ingenting er avgjort, men det er tydelig at velgerne har fått med seg budskapet vårt ettersom vi øker med hele 9,8 prosentpoeng foreløpig, sier han til Eikernytt.no.

Adrian Tollefsen sier han er klar til å bli ordfører, men sier det er mye som skal klaffe. Ikke minst er han avhengig av de andre borgerlige partiene. Men de partiene som tradisjonelt har samarbeidet i Øvre Eiker – altså Høyre, FrP, Venstre og KrF har i den foreløpige mandatfordelingen hele 21 av 37 representanter.

Også FrP har gjort et meget godt valg denne gangen. Partiet øker med 5,4 prosent og ender på 15 prosentpoeng. Det gir seks kommunestyrerepresentanter – to flere enn i dag.

Fra Høyres valgvake på Villars i Vestfossen. Her var det meget god stemning etter at de første resultatene begynte å tikke inn.

SP er den store taperen
Det er altså Senterpartiet som er den store taperen i Øvre Eiker med en tilbakegang på hele 15,5 prosentpoeng til 13,6 prosent. Det er i seg selv ikke et dårlig resultat, og partiets ordførerkandidat, Kim Mogen Myhre, var fornøyd da de første tallene kom kl. 21.00 i kveld.

Men om dette resultatet står seg vil partiets kommunestyregruppe reduseres med hele seks personer til fem.

For de andre partiene er det mindre endringer, men Rødt ligger an til å få inn én representant. det samme gjør KrF. AP beholder sine åtte og SV beholder sine to. Høyre får tre flere og ender på 12 representanter mens FrP får seks som er to flere enn i dag. Venstre ligger an til å få inn to representanter noe som er én flere enn i dag.

Terje Koch slår an en prat etter at han hadde stemt tidlig i ettermiddag. På rådhuset var det et jevnt sig med velgere, men ingen kø som vi ser.

Holder seg rimelig stabil
Arbeiderpartiets folk var spente før de første valgdagstallene kom klokken 21.00 i kveld. men humøret og stemningen inne i en velfylt lillesal på Arbeidern i Hokksund var det ikke noe å si noe på.

– Vi har fått både ris og ros under denne valgkampen, men vi har trua på at innsatsen vår skal gi resultater, sier Lasse Haugen.

Han rettet en stor takk til alle som hadde stilt opp i en lang og hard valgkamp og mener det har gått til valg på et program som ville gitt en klar retning for kommunen.

Lasse Haugen opplyste at de allerede hadde hatt innledende samtaler med andre partier det er naturlig å snakke med, men med kveldens foreløpige valgresultat, er det lite trolig han vil delta i noen flertallskonstellasjon.

Lasse Haugen og Anita Hardangen kom med en skikkelig kake som takk for innsatsen.
Fra Arbeiderpartiets valgvake på Arbeidern mandag kveld. God stemning selv om tallene etter hvert skulle vise seg å være litt dårligere enn ved forrige kommunestyrevalg.

Godt fornøyd – tross alt
Selv om Senterpartiet er det partiet som går mest tilbake i Øvre Eiker, henger ikke ordførerkandidaten, Kim Mogen Myhre med leppa av den grunn. Da Eikernytt.no snakket med ham på Nøstetangensenteret kom de første tallene og de fortalte om en oppslutning på 14,0 prosentpoeng.

– Dette er egentlig kjempebra tall for SP selv om det er en nedgang fra 2019, som var et helt spesielt valg, sier Kim.

Sammen med en rekke partikollegaer ventet han spent på de første tallene og selv om de kunne vært bedre, var det grei stemning blant medlemmene her.

Kim Mogen Myhre har i likhet med de andre partiene hatt sonderinger og det er allerede opprettet et forhandlingsutvalg med Morten Halvorsen i spissen.

Hvem partiet skal samarbeide med de neste fire årene handler om hvor de får mest gjennomslag. Dersom valgresultatet blir som det nå ligger an til, vil det trolig være mest å hente for SP på høyresiden i politikken. Det er en tanke som Kim ikke stiller seg fremmet til.

Kim Mogen Myhre følger med på de lokale tallene mens TV-sendingen forteller om trendene for landet.
Ikke veldig mange, men godt humør tross alt på Senterpartiets valgvake på Nøstetangensenteret.

Med 82 prosent av stemmene talt opp, er trenden fortsatt den samme. Men det er ett unntak: Venstre får ikke to kommunestyrerepresentanter slik det først lå an til. De beholder dagene ene og sistemandatet går til Senterpartiet som da mister em og ikke seks slik vi har skrevet over her.

Slik er situasjonen når 82 prosent av stemmene er talt opp.

Saken oppdateres fortløpende!

Del:
Annonse