24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dette er samarbeidskameratene som kommer til å styre Øvre Eiker de fire neste årene. Adrian Tollefsen (H), Trond Bermingrud (FrP), Julie Vaage (V) og Kjell E. Grønbeck (KrF.

Høyre og Adrian soleklar valgvinner i Øvre Eiker

(Oppdatert kl. 12.30) Høyre og Adrian Tollefsen er den klare vinner av lokalvalget i Øvre Eiker. Nå foregår fintellingen for fullt og innen klokken 19.00 i kveld skal alle stemmer være sjekket og de personlige stemmene skal være registrert. Se kommentarer i bunnen av saken.
Annonse

Med unntak av de kumulerte toppkandidatene, som er rimelig sikre på en plass i kommunestyret, kan det skje mye etter at personstemmer og såkalte slengere er talt opp. Det har flere politikere som har stilt som såkalt «listefyll» opplevd tidligere.

Nå er 100 prosent av stemmene i Øvre Eiker talt opp og den eneste forskjellen fra i natt er at Venstre har tatt ett mandat fra Høyre. Det betyr at de nå får to representanter inn i det nye kommunestyret.

Annonse

Valgresultatet ser nå slik ut:

PartiOppslutningEndring i %
fra 2019
MandatEndring
Høyre30,7 prosent+ 6,711+ 2
Arbeiderpartiet21,2 prosent– 1,980
Fremskrittspartiet16,3 prosent+ 6,76+ 2
Senterpartiet15,3 prosent– 13,96– 5
Sosialistisk Venstreparti5,3 prosent+ 0,820
Venstre4,2 prosent+ 2,02+ 1
Kristelig Folkeparti2,9 prosent+ 0,410
Rødt2,4 prosent+ 0,61+ 1
Konservativt1,7 prosent+ 1,700

I Øvre Eiker er 100 prosent av stemmene telt opp nå. Resultatet er justert etter fintelling.

Hvilke representanter som kommer inn for de ulike partiene er ikke klart. Offisielt skjer ikke det før kl. 19.00 i dag. Mange er spente på hvordan personstemmene slår ut og om de er en del av kommunestyret eller ikke.

Det er 16.137 personer med stemmerett i Øvre Eiker. 56,1 prosent av dem stemte.

Slik kommenterer toppkandidatene valgresultatet

Trond Bermingrud – FrP:
– Jeg er kjempefornøyd med valget. Sterk fremgang, går mest sannsynlig opp til 6 representanter, og det er veldig bra. Vi har jo i dag et godt samarbeid med H, V og KrF, og det er jo da naturlig å se i den retningen videre. Får se på krav til posisjoner – som eksempelvis varaordfører.

Kim Mogen Myhre – SP
– Først og fremst takknemlig for alle de som har stemt på oss. Hadde selvfølgelig en ambisjon på vegne av SP på et bedre resultat, selv om SP har gjort sitt beste valg siden 1995, foruten valget i 2019. SP vil ha en konstruktiv og samarbeidsinnstilt holdning fremover. En bekymring fremover er at det største «partiet» er de som ikke har stemt med 43,9 prosent.

Julie Vaage – Venstre
Det er utrolig spennende for oss nå, vi er tre stemmer unna å miste vårt andre mandat. Vi har klarere svar etter kl. 19, senere i kveld, når vi vet det endelige resultatet.

Uansett hvordan fintellingen går, er dette et fantastisk valgresultat for Venstre – vårt beste i etterkrigstiden i et lokalvalg. Vi er veldig spente på om vi får to til slutt, og håper i det lengste på det.

Nå ønsker vi å være en del av en posisjon hvor vi får mest mulig gjennomslag for vår politikk. Vi har hatt et godt samarbeid med H, KrF og FrP i perioden, og det kan godt hende det blir et samarbeid med disse også i neste periode, men vi kan ikke konkludere noe før vi i første omgang har et valgresultat på plass, og dernest må vi jo bli enige om hva slags politikk som skal føres.

Kjell Erland Grønbeck – KrF:
– Jeg er veldig godt fornøyd med valgresultatet hvor vi går frem og ser at KrF også får innflytelse i Øvre Eiker kommune de neste fire årene. Dette betyr mye for videre arbeid med psykisk helse og for familiene i kommunen. Vi ser frem til et meget godt samarbeid med H, FrP og Venstre hvor vi har vist at vi kan samarbeide godt. Dette vil også innbyggerne i kommunen merke på en god måte.

Adrian Tollefsen – Høyre
– Vi er veldig takknemlig for alle som har stemt på oss og vårt politiske prosjekt. Høyere grunnbemanning i skolene, utvidelse av Eikertun og det å styrke fastlegeordningen er bare noe av det vi nå sterkt føler vi har fått innbyggernes mandat til å gjennomføre. Vi veldig fornøyd med resultatet.

Lasse Haugen – Arbeiderpartiet
– Først og fremst er det på sin plass å gratulere Høyre og de andre borgerlige partiene med et godt valgresultat. Jeg har stor respekt for folkevilja, og denne gangen vant ikke våre meninger eller politikk fram i like stor grad.

I skrivende stund ser det ut til at Arbeiderpartiet går i opposisjon. Vi skal forankre veien videre internt, ut i fra det endelige valgresultatet, før vi eventuelt samhandler med andre partier. Det finnes flere alternativer, og ett av dem er å gå inn i et valgteknisk samarbeid med de partiene som ser ut til å havne i en opposisjon. Vi er tilgjengelig og åpne for samtaler med flere partier dersom interne prosesser tilsier dette, og eventuelle invitasjoner kommer.

Vi er naturlig nok skuffet over resultatet, men det nytter ikke å «gråte over spilt melk». Valgresultatet betyr at vi må gjenvinne tilliten i Øvre Eiker som et styringsdyktig parti, og vi vil snarlig ta fatt på den jobben.

Del:
Annonse