29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Thomas Seltzer var hovedtaler under «Eikerkonferansen» på Fossesholm Herregård torsdag.

Over 100 på Eikerkonferansen for å lære om endring

Endring i sin videste forstand var temaet på årets Eikerkonferanse i regi av Næringsforeningen i Drammensregionen. At TV-profilen Thomas Seltzer var en av foredragsholderne, bidro nok til den store interessen.
Annonse

130 personer fra lokalt næringsliv og kommunale tjenester hadde meldt seg på til årets konferanse, men ikke alle møtte opp av ulike grunner. De som derimot møtte opp fikk både en lærerik og morsom formiddag på Fossesholm Herregård i Vestfossen.

Etter at leder for næringsforeningen, Rune Kjølstad, kunne erklære Eikerkonferansen som en tradisjon etter det andre året, var det avtroppende ordfører Knut Kvale som fikk ordet.

Annonse

Han brukte det meste av sitt innlegg til å snakke om endringer og spesielt på miljøsiden. Han mente den siste tids ekstremvær hadde vist at det må tenkes nytt og at vi ville få enda større utfordringer i tiden som kommer om vi ikke gjør noe.

– Om vi ikke gjør noe vil moder jord gjøre det for oss. Og vi har ikke veldig god tid på oss, sa Kvale.

Avtroppende ordfører Knut Kvale brukte sitt innlegg til å snakke om klima og endringer vi må gjøre på den fronten.

Historieleksjon
Ellen Pauline Steen er synonymt med Fossesholm Herregård. Det hun ikke kan om herregården og historien bak, er vel neppe verdt å vite. Hun tok salen med på en aldri så liten historiefortelling og kunne avslutte med at de neste år skal starte byggingen av en såkalt «formalhage» med dyrking av både mat- og prydvekster.

Dette er en hage som ikke bare skal behage, men også være matnyttig i ordets rette forstand, samt brukes i undervisning for de mange skoleelevene som årlig besøker stedet. Til denne hagen har Fossesholm som kjent fått fem millioner kroner av DNB-stiftelsen.

En aldri så liten panelrunde med foredragsholderne. F.v. ser vi Per Skøien, Ronny Morken, Lina Andal Sørby og Arne Hanto Moen.

Et variert og stort næringsliv
Med Per Skøien som konferansier og «los» gjennom dagen var det tid for et selskap de fleste av oss tar for gitt eller legger lite merke til. Driv står det på dieselpumpa på Loe Bruk, men visste du at de nå har 92 bensinstasjoner rundt om på Østlandet og selger drivstoff og andre oljerelaterte produkter for rundt fem milliarder kroner?

Ronny Morken er daglig leder og han er ikke redd for endringer – eller forbedringer som han valgte å kalle det. Det gjaldt alt fra interne rutiner og systemer til utvidelse av virksomheten fra dagens 92 til 250 stasjoner om tre år. Det er i hvert fall målsettingen.

Driv er også meget store på farget diesel og har nå hele 17 prosent av markedet i Norge. På vanlig drivstoff er det derimot langt unna toppen, men har altså store ambisjoner.

Morken kunne fortelle om en helt nødvendig omstilling av driften etter at det i 2012 ble luftet et forbud mot privat fyring med olje og parafin. Fram til 2020, da forbudet trådte i kraft, forsvant 55 prosent av omsetningen deres. Da måtte det tenkes nytt og dagens Driv-kjede begynte å ta form.

Ronny Morken brukte også sin tilmålte tid til å fremheve de andre store bedriftene på Øvre Eiker – fra Hellefoss Paper til OSO og Hellik Teigen, for å nevne noen. Han mente folk flest ikke tenke over hvor store og viktige disse bedriftene er for kommunen og folka som bor og jobber her. Selv har de 25 ansatte som altså greier å selge for fem milliarder kroner i året.

Jordbruk med høyteknologi
Øvre Eikers mest innovative unge bonde i 2022. Det er Lina Andal Sørby, som siden 2021 har drevet gården Fossesholm vegg i vegg med herregården. Hun kunne fortelle om en gårdsdrift som har endret seg radikalt gjennom innkjøp av utstyr sammen med andre bønder, roboter og vannseng til kuene.

Ja du hørte riktig. Prispengene hun fikk brukte hun nemlig til innkjøp av vannfylte liggeunderlag til kuene i fjøset. De ligger nå å «skvulper» på en vannseng. Det gir bedre trivsel og i tillegg har en melke- og foringsrobot gjort driften tilpasset den enkelte kua for maksimal produksjon.

Traktoren er nå blitt GPS-styrt slik den styrer seg selv med stor nøyaktighet og gjødsling skjer ved behov og ikke på bondens forgodtbefinnende. Det sparer både penger og miljøet.

Bruk av kunstig intelligens
Bruk av kunstig intelligens eller AI som det heter internasjonalt, var et viktig tema på årets konferanse. En som har testet ut dette er Arne Hanto Moen – avtroppende direktør for Øvre Eiker Energi.

Etter at Chat GPT ble lansert for noen år siden, ville han teste det på sin drift av strømnettet. Med et tap i nettet på fem prosent, var det viktig å finne en løsning og hvor det «lakk» ut strøm. Chat GPT fikk flere oppgaver å jobbe med og til slutt kom denne roboten opp med en analyse om det var i Skotselv innmatingsstasjon problemet lå. Dermed kan de nå sjekke alt utstyret der for å finne årsaken til tapet.

Hanto var sikker på at AI ville hjelpe menneskeheten på sikt og at det stor sett ville bety en positiv endring.

Kultur og business
Enhver konferanse med respekt for seg selv, har et kulturelt innslag eller to. Torsdagens konferanse inneholdt 2,5 sanger- signert artisten «Mimskrogh» eller Emilie Krogh Johannessen, som hun heter. Hun er produsent og artist. Hun er opprinnelig fra Hokksund, men dro til Liverpool som 20-åring og brukte over åtte år på å fordype seg i musikk og musikkproduksjon der.

«Mimskrogh» eller Emilie Krogh Johannessen lager elektronisk pop av litt ubestemmelig merke.

Business-delen var det David Correia Hemmingsen som tok seg av. Han er daglig leder av Eiker Vekst og med 120 ansatte og 20 lærlinger er dette en stor bedrift på Eiker. Han tok for seg utenforskap og betydningen av dette og rettet en bønn til det offentlige om at de tok inn flere lærlinger og ansatte med behov for spesiell tilrettelegging av arbeidet. Samtidig takket han det private næringslivet for å være langt bedre på integrering.

Det er ca. 200 unge uføre i Eiker-bygdene og dette bekymret David, som mente det ofte ikke skulle mye til for å få inkludert denne arbeidsgruppen i et normalt arbeidsliv.

En annen som vakte interesse under Eikerkonferansen var Richard Wilhelm Rogstad i

Deloitte Drammen. Han tok for seg AI og bruk med både gode og dårlige intensjoner. Han viste at det er mange etiske dilemmaer som er forbundet med bruken av AI.

Nærmer 130 var på årets utgave av Eikerkonferansen, som nå er erklært som en tradisjon. Dermed blir det en ny konferanse også neste år om alt går etter planen.

TV-kjendis og USA-kjenner
Thomas Seltzer er både musiker og TV-profil. I den mye omtalte serien «UXA – Thomas Seltzers Amerika», dokumenterte Thomas Seltzer leveforholdene og bekymringene blant USAs arbeider- og middelklasse. Dette var bakteppet da Seltzer snakket om endringer i det amerikanske samfunnet og trakk paralleller til Norge.

I motsetning til de fleste andre på podiet denne dagen, var han livredd for hva AI ville bety og åpnet for reguleringer. Han mente også at de mektige eierne av teknologiselskapene i USA ville bruke AI for alt hva det var verdt for å skaffe seg enda større rikdom.

Foredraget hans var basert på fakta, men det ble en del fleiping og mye underholdning.

Del:
Annonse