17. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er skremmende høy strykprosent på teoriprøvene og det er de voksne som er dårligst til å forberede seg. (Illustrasjon: SVV)

Altfor få består teoriprøven – det er de voksne som sliter mest

Hittil i år er det bare 56 prosent som består prøven. Men det er ikke ungdommen som bidrar til den lave beståttandelen, viser tall fra Statens vegvesen.
Annonse

69 prosent av 16-18 åringene består teorien for personbil. Til sammenligning er det kun 32 prosent av 41-50 åringene som består. Hittil i år er beståttandelen 56 prosent blant de som tar teoriprøven for personbil.

– Det er viktig at du er godt forberedt når du skal ta teoriprøven. I tillegg til å lese lærebøker, andre læremidler og lytte til podkaster, er det viktig at du allerede har øvingskjørt mye før du tar teoriprøven. For å bli en trygg sjåfør må du øvingskjøre mye, men du vil også forstå teorien bedre når du har testet den i praksis, sier Karsten Nikolaisen, seniorrådgiver i Statens vegvesen.

Annonse

Beståttprosenten var høyere under korona
I 2021 var det 63 prosent som bestod. Under korona var det begrensninger på hvor mange som kunne være i teorirommet samtidig, og det var lengre ventetid for å få time.

– Det er interessant at resultatene var bedre under koronaen. Mange hadde nok bedre tid til å lære seg teoristoffet og kom bedre forberedt til prøven, sier Nikolaisen.

20 prosent møter ikke opp
For å ta teoriprøven må du bestille time på vegvesen.no. 20 prosent av de som har bestilt time møter imidlertid ikke opp.

– Hvis timen ikke passer ber vi om at du avbestiller timen, så noen andre kan få den, sier Nikolaisen.

Tips til deg som skal ta teorien
• Forbered deg godt, det holder ikke å ta noen tester på nett.

• Snakk om trafikkregler og skiltene langs veien når du øvingskjører.

• Bruk tiden under teoriprøven, du kan bla tilbake til spørsmål du er usikker på.

Del:
Annonse