7. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vannet fra dette høydebassenget på Darbu er nå friskmeldt. (Foto: Bjørn Erik Nebell)

Friskmelder vannet på Darbu – kokevarsel opphevet

(Oppdatert kl. 15.55 05.10.23) Flere er blitt syke etter å ha fått i seg forurenset drikkevann fra høydebassenget på Darbu de siste dagene. Onsdag ble det sendt ut kokevarsel, men for enkelte var det allerede for sent. De hadde drukket av vannet og ble syke senere i uka. I dag ble vannet friskmeldt og kokeanbefalingen opphevet.
Annonse

I dag kl. 10.00 ble det sendt ut et nytt varsel om fortsatt koking av drikkevannet fra høydebassenget på Darbu. Svaret på analyser av vannet som ble gjort tidligere i uka, viste fredag at det var et lite antall koliforme bakterier i vannet.

SISTE NYTT FRA KOMMUNEN 5. oktober
Vi har nå mottatt vannprøver som viser tilfredsstillende og trygt drikkevann. Kokevarselet er derfor opphevet og vannet kan brukes som normalt.

Annonse

Årsaken til hendelsen var høyst sannsynlig en ventil som sto under vann da det var store nedbørsmengder og samtidig anleggsvirksomhet. Dette kan ha ført til innsug av vann via ventilen som sto under vann. Dette er nå utbedret og endret slik at denne ikke vil kunne forårsake lignende hendelse i fremtiden.

Vi takker for tålmodigheten under hendelsen og har forståelse for at det er utfordrende å koke vann til mat og drikke over en slik periode.

Det ble foretatt spyling av nettet for å skylle ut dette og nye prøver blir tatt i dag for å sjekke at vannet er OK. Kommunen forventer svar på disse prøvene mandag førstkommende. Kokeanbefalingen opprettholdes fram til nye svar kommer.

Kokevarselet som kom like over klokken 10.00 i dag. Må fortsatt koke vannet eller bruke flaskevann.

Ble skikkelig syk
En av våre lesere på Darbu ble skikkelig dårlig etter å ha drukket vannet før varselet kom på onsdag.

– Jeg ble megadårlig. For vi hadde drukket av vannet hele dagen på onsdag før varslet kom. Og på tirsdag. Jeg var litt dårlig på tirsdag og onsdag – torsdag og fredag med skikkelig magesjau. Fastlegen sa det var helt sikkert fordi jeg hadde fått i meg det vannet, forteller hun til Eikernytt.no.

Også mannen hennes ble rammet, men ikke så ille som vår leser. Hun kan fortelle at den lokale Joker-butikken gikk tom for flaskevann allerede onsdag ettermiddag og at de ikke fikk påfyll igjen før fredag.

Fortsatt kokevarsel etter nye prøver
Det ble som omtalt tatt nye vannprøver fra høydebassenget på Darbu lørdag, men også disse viser innhold av bakterier.

I en SMS som ble sendt ut i dag kl. 16.04 heter det at prøver viser to typer koliforme bakterier ved ett av prøvepunktene.

Melding fra kommunen i dag 2. oktober kl. 16.04.

Spyling av nettet har pågått siden fredag og det er tatt nye prøver i dag mandag. Disse forventer kommunen å få svar på i løpet av onsdag 4. oktober.

Inntil de kommer opprettholdes anbefalingen om å koke alt drikkevann.

Mer informasjon om mulig bakterier i drikkevann finner du HER

Kart over området som er berørt. (ØEK)
Del:
Annonse