14. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Branner representerer de mest alvorlige skadene i hjemmet og noen ganger er det askehåndtering som er årsaken til brann. (Foto: Fremtind)

Flere branner skyldes feil askehåndtering

Tømmer du asken fra peisen eller ovnen i ei plastbøtte og setter den ut ved husveggen? Eller fyller du bare en plastpose med aske du tror er kald og setter den ut ved inngangsdøra? Begge tilfellene er hentet fra årets fyringssesong i Sør-Øst 110-sentral sitt distrikt. Det kan få fatale konsekvenser.
Annonse

Fjoråret ga en økning i branner som følge av feil håndtering av aske, viser skadetall fra Fremtind. Mer vedfyring og nye peiseiere var trolig medvirkende årsak.

Nå er fyringssesongen i gang. I en fersk undersøkelse som Respons analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer 70 prosent, tilsvarende tre millioner nordmenn, at de har installert peis eller ildsted i sin bolig, hytte eller fritidsbolig. 

Annonse

Av disse er det én av fire som oppgir at de tømmer asken i en plastpose når de skal rengjøre peisen. Hvis asken ikke har rukket å bli kald, kan det være brannfarlig. Flere boligbranner starter som følge av at de setter plastposen med aske på en trapp eller nær husveggen.

– Aske kan inneholde glør i opptil 48 timer. Derfor må du legge asken i en brannsikker beholder, for eksempel en askebøtte, når du fjerner den fra peisen din. Så må dette stå i to døgn før du legger den over i annen emballasje som kastes i restavfallet, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

13 branner etter askefeil 
Skadestatistikk fra Fremtind viser at feil håndtering av aske var årsak til 13 branner i november og desember i fjor. Det er nesten dobbelt så mange som tilsvarende periode i 2020. 

– Ikke alle er like drevne på å bruke peisen sin. I fjor var det veldig mange som fyrte med ved for å spare på strøm. Det har også vært en kraftig økning i ferske peiseiere. Til sammen utgjør dette en større brannrisiko, påpeker Hofstad-Nielsen. 

Stor belastning med brann
I undersøkelsen svarer ni av ti peiseiere at de sørger for at asken er helt avkjølt før de tømmer den. Det synes skadeforebyggeren er et godt tegn. Fire prosent, tilsvarende rundt 100.000 nordmenn, svarer at de ikke alltid lar den avkjøles. 

Blant den yngste aldersgruppen, mellom 18 og 24, er det én av fire som oppgir at de ikke vet. Det kan tyde på manglende erfaring på askehåndtering. 

– Branner representerer de mest alvorlige skadene i hjemmene våre. Når det først skjer, er det ofte en stor belastning for de som rammes. Derfor er det så viktig at vi sørger for trygg fyring og askehåndtering, avslutter Hofstad-Nielsen. 

Aske kan inneholde glør i opptil 48 timer. Derfor må du legge asken i en brannsikker beholder inntil den er helt avkjølt. (Foto: Fremtind)

Huskeliste for trygg fyring:

• Viktig med rengjøring og vedlikehold: Sjekk at pakninger rundt døren er i orden. Tøm ovnen jevnlig for aske, men husk å bruke en bøtte av metall til dette, og sett den på et brannsikkert underlag.

• Bruk tørr ved og ha godt trekk: Fyr kun med ved, og ikke papp, reklame eller gavepapir – det kan bli potensielle brannfeller. Hvis du fyrer med lite trekk, eller fyrer med fuktig ved, dannes det beksot i skorsteinen. Det samler seg og pipa kan etter hvert ta fyr.

• Vær obs på bruk av fyringsbriketter: Fyringsbriketter eller kompaktved kan gi veldig høye temperaturer som kan utvikle vesentlig høyere temperatur enn det peisen tåler.

• Start med et lite bål: Ved første gangs oppfyring bør du legge i litt og litt ved, og tenn veden i toppen av bålet. Skulle det være noe galt, så er det enklere å håndtere et lite bål.

• Husk at det er ditt ansvar at skorstein og ildsted til enhver tid er i orden. Trenger du bistand, kan du kontakte ditt kommunale brann- og feiervesen. Feieren er en fagperson som kan gi deg gode råd.

Del:
Annonse