23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bruk farsdagen til å gi far en gave som kan forebygge ulykker. (Illustrasjon)

Menn skader seg mest – bruk farsdagen til å forebygge neste ulykke

Søndag 12. november er farsdagen her igjen, og vi skal selvfølgelig hedre ham. Men i stedet for å bidra til ekstra forbruk og unødvendig bruk av penger – hva med å kjøpe en gave han virkelig får bruk for?
Annonse

-Vi vet at menn dessverre er mer utsatt for skader enn kvinner, og det er flest menn som dør på grunn av ulykker hvert år. Nettopp derfor er farsdagen en god anledning til å gi far en liten påminner om å tenke sikkerhet, og kjøpe en gave som kan forebygge neste ulykke, sier skadeforebygger Tina Hveem Vislie i Skadeforebyggende forum (Skafor).

Hvert år får 660.000 mennesker legebehandling på grunn av skader, og ca. 2.000 personer mister livet. Ulykker er den vanligste dødsårsaken for personer under 45 år, og årsaken til ett av fire dødsfall for menn under 25 år. Generelt dør menn langt oftere enn kvinner i trafikken, samt av drukning og forgiftninger.

Annonse

– Ulykker er en folkehelseutfordring, men det som er fint er at potensialet for forebygging er stort, sier Vislie.

Tryggere aktiviteter
Skader skjer der hvor vi mennesker oppholder oss og ferdes, og risikoen må sees i sammenheng med hvor vi er mest og hva vi bruker tiden vår på.

Ifølge Helsedirektoratet kan en stor andel av ulykkene som skjer knyttes til ulike fritidsaktiviteter, og det er en klar overvekt av menn blant de som skader seg i sport- og fritidsulykker.

– Menn søker oftere enn kvinner til aktiviteter som har en høyere skaderisiko, så det er kanskje ikke overraskende at de skader seg mest. Da kan det være en idé å gi pappa sikkerhetsutstyr til den aktiviteten han driver mye med, tipser Vislie.

En registrering av sykkelulykker ved Oslo skadelegevakt i 2019 fant at menn blir oftere skadet i sykkelulykker sammenlignet med kvinner, og det er menn mellom 25 og 35 år som oftest blir skadet.

– De fleste norske byer har et mål om å øke antall syklister, også gjennom vinteren. Hjelm, lykter, refleksutstyr, piggdekk og vedlikeholdssjekk av sykkelen kan være nyttige gaver til en syklende pappa, sier Vislie.

Beredskapspappa
I lys av de utfordringene vi ser både internasjonalt og nasjonalt, er det kanskje flere av oss som tenker på egenberedskap.

Årets beredskapsuke minte oss om å øve, men det ble også tydelig at det er en god del ting vi bør handle inn for å klare seg dersom noe skjer.

– Det er klart det kan bli mye for en familie og kjøpe inn alt på en gang, så kanskje noe av det kan bli en farsdagsgave? Det finnes også flere bøker på norsk om egenberedskap og prepping, som sikkert kan falle i smak hos fedre i alle aldre, avslutter Vislie.

Ti tips til tryggere farsdagsgaver:

1. Piggsko eller brodder

2. Bok om egenberedskap (F.eks.: I tilfelle dommedag – enkel beredskap for vanlige folk av Egil Aslak Aursand Hagerud eller Beredskapsboka – prepping for eksperter og idioter av Jo Anders Johnsen)

3. Førstehjelpskurs

4. Reflekser i ulike former og fasonger, til ulike aktiviteter

5. DAB-radio som bruker batterier til egenberedskapslager

6. Primus og annet oppvarmingsutstyr til egenberedskapslager

7. Sikkerhetsutstyr til fritidsaktiviteter

8. Førstehjelpsskrin

9. Brannteppe

10. Hjelp til å bytte batterier i røykvarsleren hos en litt eldre far

Del:
Annonse