21. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kate Gulbrandsen med datter og band på Kulturhuset i Skotselv i går. (Alle foto: Tor Kennet Talmo)

Kate serverte en himmel på jord i Skotselv

Kate Gulbrandsen med band startet sin juleturne nærmest på hjemmebane i går. Publikummet i et tilnærmet fullsatt Skotselv Kulturhus fikk servert nitti deilige minutter med gode musikalske prestasjoner og god førjulsstemning.
Annonse

Nå tar Kate prosjektet ut av kulturhus og legger ut på en aldri så liten kirketurne. En turne som avsluttes på Rjukan 22. desember, og som er innom Eiker igjen med en konsert i Mjøndalen kirke 6. desember og i Haug kirke 13. desember.

«Vil at engler skal se deg, alt godt skal skje deg
Stien du går på vil lede deg hjem
Vil at glasset ditt fylles
Sangen din hylles
Drømmen og veien vil løfte deg frem»

Annonse

Det var de første tekstlinjene fra scenen denne kvelden og de kan vel egentlig stå for hvor Kate og bandet ville ta oss. Det ble en musikalsk reise i musikk fra «nyere tid». En julekonsert uten de store, kjente og kjære julesangene våre. Ja, med et par unntak da. Det var egentlig litt deilig. Og det var på en måte litt befriende også.

Tekstlinjene over er signert Guren Hagen og når denne anmelder da er en smule fan av herremannen så vant egentlig Kate anmelderens hjerte der og da. Når hun og bandet deretter tok meg med over i en nydelig versjon av Dumdum boys sin klassiker «Stjernesludd» så var jeg solgt.

Da spilte det ingen rolle at Kate glemte et vers på Sonjas sang. Ja, den fra Reisen til julestjernen du vet. Den etterfulgte «Stjernesludd». Og hadde ikke Kate selv sagt det fra scenen så tror jeg det var få i salen som merket noe som helst til det. Det sørget de eminente musikerne som omgir henne for.

Etter at Kate hadde tatt oss med til julestjernen så var det tid for å presentere det som kanskje kan bli en ny stjerne. Datteren Sandra. Det var dette med det forslitte uttrykket da; eplet faller ikke langt fra stammen. Hadde egentlig tenkt å styre unna det, men klarte altså ikke.

Kate sammen med datteren Sandra.

Kate og Sandra gjorde flere låter sammen. Og Sandra også et par alene. Et av kveldens store høydepunkter for meg kom da Sandra sang Victoria Nadine sin Du er ikke alene. Da gikk det kaldt nedover ryggen. Det gjorde det også da moren og bandet serverte Anne Grete Preus sin «Når himmelen faller ned». Akkurat da gikk alt litt langsommere her på jorden. Også i Skotselv kulturhus. Det gjorde det for så vidt litt tidligere i konserten også. Da Kate sang sin egen julesang «Hvor er du nå».

Kate Gulbrandsen kaller konsertserien for «Min jul». Det er fordi hun synger sanger som betyr mye for henne. Sanger som hun føler seg hjemme i og som inneholder tekster med et budskap som hun ønsker å formidle videre til sitt publikum. Og for en formidlingsevne hun har.

Formidlingsevne har også bandet hun omgir seg med. I tillegg så må vi vel kunne si at de er relativt samspilte etter 10 år i lag. Bandets utgave av Alf Prøysen sin «Romjulsdrøm» var en musikalsk delikatesse. En helt fantastisk småjazza versjon med trommeslager og saksofonist Ola Nordli Johansen på vokal. Ellers bestod bandet av Knut Nyheim på keyboard og fele, Tomasz Jaworski på gitar og Ole Morten Heien på diverse bassvarianter. Lyden denne kvelden ble mesterlig håndtert av Kjetil Gundersen.

En kommende stjerne? Det spør vår anmelder. Eplet faller i hvert fall ikke langt fra stammen i denne familien.

Det er umulig å levere denne anmeldelsen uten å si at de to avslutningsnumrene; «Tenn et lys» og spesielt «Deilig er jorden», er verdt inngangspengene alene. Den siste ble innledet med Olas saksofon før han resiterte et par vers med sin klang og malmfulle røst før Kate overtok… da falt himmelen ned over Skotselv kulturhus og jorden var deilig en stakket stund.

Nå går turen videre til Hønefoss, Sande, Mjøndalen, Frogner i Lier, Slemmestad og Hokksund før det avsluttes i Rjukan kirke 22. desember.

Har du anledning bør du stikke innom for musikalske høydepunkter, julestemning og kos.

Anmeldt av
Tor Kenneth Talmo

Del:
Annonse