24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Korene i Bragernes feirer torsdag 30-års jubileum. Her er og har det vært en rekke medlemmer fra Eiker-bygdene opp gjennom årene. (Foto: Bragernes kirke)

Jubilerer: Jubelsang med kor i flere generasjoner

Fra 1993 har hundrevis av barn og unge fra Drammensområdet lært å synge i kor, og de har gledet tusenvis av mennesker med vakker sang. Nå feirer de 30 år med storslagen konsert i Bragernes kirke.
Annonse

Det var i 1993 at ekteparet Beate Strømme Fevang og Jørn Fevang startet opp det som skulle bli en av byens største kulturinstitusjoner. Ikke mindre enn fire kor ble det den gangen; jentekor, guttekor, ungdomskor og et kantorikor, og enda ett skulle det bli – et for de aller minste.

Torsdag 14. desember blir det derfor stor jubileumskonsert for å markere 30 år med kor i Bragernes.

Annonse

I disse dager lader korene opp og øver til den store musikalske jubileumsfeiringen, og både korister og dirigentene Beate og Jørn er spente. Det er Bragernes kirkes jentekor, Bragernes kirkes guttekor, Bragernes kirkes ungdomskor og Bragernes kantori som skal synge på jubileumskonserten, 30 år etter oppstart.

Mange av medlemmene i korene har tilbragt hele barndommen og ungdomsårene med korene i Bragernes, og flere talenter har valgt sang som sin levevei etter læring og inspirasjon fra et liv med kor og sang her.

Kan dere trekke fram noen av høydepunktene så langt?
– Det har vært en fantastisk utvikling gjennom 30 år, med en med en rekke store opplevelser, forteller Beate Strømme Fevang, som blant annet sto i spissen for utgivelsen av julealbumet «Colors of Christmas» med ungdomskoret i desember 2021. I disse dager har albumet nådd over én million avspillinger på Spotify, legger Strømme Fevang til.

Ellers trekker hun fram de store oppsetningene som Händels Messias og Bachs juleoratorium som store høydepunkt. Korene har også sunget konserter og musikaler utenfor Bragernes kirke, under jubileer, konserter og oppsetninger blant annet i Drammens teater og på Union Scene. Og så har de vært på korturer i inn- og utland, som i tillegg til det musikalske også har vært store sosiale opplevelser.

Hva er den største motivasjonen for det arbeidet dere gjør som ledere av korene?
– Det viktigste er å gi barn og unge gode, musikalske opplevelser i et godt og trygt miljø, slår Strømme Fevang fast. Hun synes dessuten det er gøy at noen går videre og utdanner seg innen sang og musikk.

Eget jubileumsverk
En 30-års bursdag må selvfølgelig feires spektakulært, og hva passer vel bedre enn at en av hovedaktørene like godt komponerer et musikkverk for anledningen?

Jo, da, helt fersk musikk blir det, laget av kantor Jørn Fevang. Han har komponert «Jorden hører Herren til», et storslagent verk med korene, orgel og strykere. Verket skal urfremføres i Bragernes kirke torsdag 14. desember kl. 19.30.

Kan du fortelle noe om denne nykomponerte musikken, hva får vi høre?
– Tanken var å skrive et stykke som gjør at alle sangerne får en opplevelse av å være med i en stor klang. Verket heter Jorden hører Herren til, og håpet er at musikken understreker de store dimensjonene i teksten. Det kommer til å være sangere i hele det store rommet. Koret synger sammen med begge orglene i kirken, og sopransolisten har partier imellom hver gang korene synger, forteller Fevang og fortsetter:

– Sopransolisten Hannah Pold synger også samtidig med korene. For anledningen blir også orkesteret med i dette stykket. Det er i god Bragernestradisjon at kirkens kantor skriver musikk til anledninger som dette, mange av mine forgjengere har gjort det samme.

Jørn Fevang har også komponert såkalt kirkelig bruksmusikk, blant annet orgelforspill, orgelkoraler og annen kormusikk. Korstykket «Te Deum» ble komponert til Bragernes kirkes 150-års jubileum i 2021.

Medvirkende: Strykere. Solist: Hannah A. Pold, sopran, Magnus Oseth, trompet. Jon Martin Høie og Anders E. Dahl, klaver og orgel, Beate Strømme Fevang og Jørn Fevang, dir.

Konserten har fri entré. Det er mulig å gi en jubileumsgave til korene på konserten.

Bragernes kirkes jentekor er ett av flere som skal synge under denne konserten. (Foto: Bragernes kirke)
Del:
Annonse