29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Øvre Eiker Kulturskole feiret 25-års jubileum lørdag med to storslagne konserter på Hokksund Ungdomsskole. Her fra blåserne som ønsket velkommen. (Alle foto: Tor Kenneth Talmo)

Øvre Eiker kulturskole med storslått jubileumsforestilling

Øvre Eiker kulturskole ble startet i 1998 og feirer i år 25-år. En feiring de har spredd ut over hele året og som ble avsluttet med to storslåtte forestillinger på Hokksund ungdomsskole lørdag.
Annonse

I april gjennomførte den desidert viktigste kulturinstitusjonen i kommunen en rockekonsert med det internasjonalt kjente bandet Kanaan og kulturskolelever i skjønn forening.

Bandet Kanaan har vunnet Spellemannpris og gitt ut en hel rekke med album og gitt rundt 150 konserter i over 10 land. I juni markerte kulturskolen jubileet med en jubileumsparade.

Annonse

På lørdag tok de hele ungdomsskolen i Hokksund i bruk. I hallen var det to store scener. I kultursalen var det dans, i kantina holdt lærerne minikonsert, ved inngangspartiet holdt kunstfagelvene utstilling, sang og gitarelevene holdt konsert i auditorium 1, pianoelevene hadde sin minikonsert i auditorium 2, messingblåserne holdt til i Verdensborgerommet mens jeg fant treblåserne ved de store glassvinduene. Det var så mye aktivitet på en gang i en periode at det var klin umulig å få med seg alt. Men det var nok også helt bevisst.

Kulturskolen har nå 15 dedikerte ansatte og rundt 410 elever. Det er klart at skal de vise fram bredden som på lørdag, så må det bli litt klinsj. Litt tid tar det også. De passerte vel tre timer pr. forestilling. Men ikke et kjedelig minutt.

Det er mulig jeg er litt påvirket av at jeg har et ekstra stort hjerte for kulturskolen, men det får stå sin prøve. Det jeg og publikum fikk være med på lørdag i Hokksund var stort. Det var stort helt fra de første tonene i fanfaren ved messingelevene til avslutningsnummeret Celebration med «hele hurven» – elever og lærere – i aksjon.

Det var stort for kulturskolen. Det var stort for elevene og det var stort for publikum. Et publikum som i hovedsak bestod av stolte foreldre, stolte besteforeldre og onkler og tanter. Med 410 elever blir det da fort mye folk.

Det vil føre oss altfor langt ut på viddene å si noe om de enkelte numrene. Det var tross alt rundt 30 av dem. I tillegg kommer det som ble spilt og vist på småforestillingene. Men det som kan sies er at det ble utvist stor spille- og danseglede. Her var det mye musikalitet å spore i aldersgruppen 6-20 år. Og kunstfagelevene viste stor kreativitet og flotte arbeider. Her var masse talent i aksjon og en enorm bredde for å si det forsiktig.

Blant publikum var også kommunens ordfører Adrian Tollefsen. Han hadde nok for så vidt en viss form for dobbeltrolle, for han gratulerte skolen med dagen på vegne av kommunen.

Du visste det kanskje ikke, men Adrian har også en fortid som elev ved skolen. Både på slagverk og trompet. På spørsmål om hvorfor han synes kulturskolen er så viktig som han mener, sier han:

– Den gir jo barn og unge muligheten til å utforske og uttrykke seg gjennom kunst, dans og musikk. Og det er viktig. Veldig viktig, sier han.

Ordføreren sier videre at skolen ikke bare tilbyr ferdigheter. Den tilbyr også et rom for kreativitet, selvuttrykk og personlig vekst. Med undervisning også på barneskolene, skaper kulturskolen et rom for vekst og utvikling i samarbeid med skolen – noe som er veldig nødvendig for å holde høy faglig standard.

Han så stolt ut der han satt på første rad og fulgte svært interessert med, at jeg etter forestillingen måtte spørre – om han rett og slett var det. Stolt altså. Og her er svaret, som kan stå som en avslutning av denne rapporten fra festforestillingen:

– Klart jeg er. Denne forestillingen viser jo hvor flinke alle barna og ungdommene er, og jeg ser både spilleglede og danseglede. Med så dyktige lærere vi har i kulturskolen mener jeg dette tilbudet er i norgesklasse, sier Tollefsen.

Konferansierer denne kvelden var Tuva og Gabriel.

Tor Kenneth Talmo
Anmelder

Del:
Annonse