24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fra omslaget til Krig og fred i Bedehusgata som ligger i Krokstadelva.

Ny bok for interesserte i lokalhistorie fra Eiker

Forfatter Arve Somdahl har kommet med en ny bok, Krig og fred i Bedehusgata på eget forlag, Forlaget A. Somdahl.
Annonse

Boka er geografisk nokså snever, og nedslagsfeltet er innbyggere i Drammen, Nedre- og Øvre Eiker. Boka er forhåndsomtalt i sosiale medier, og interessen har vært stor. Det tegnet seg ca. 100 interesserte før boka var trykt.

KRIG OG FRED i Bedehusgata
– Dette er ikke en historiebok, men inneholder personlige glimt fra mine barneår og tidlige ungdomsår. De mange hendelsene jeg beskriver skjedde i virkeligheten, men fargelagt av mitt eget sinn og med en porsjon humor når det falt naturlig i sammenhengen. Boka er geografisk sett snever, men formidler samtidig et allment tidsbilde fra en nær fortid, skriver forfatteren.

Annonse

Forfatteren om opprinnelsen til boka:
Opprinnelsen til denne boka er å finne i et brev jeg sendte til min datter, Kjersti, da hun gikk på folkehøgskolen en gang i 80-åra. Det meste av brevet var gjenopplevelser av juletida fra min barndom og de sterke inntrykk de etterlot seg. Den skildringen ble jeg stolt av og fikk lyst til å skrive mer.

«Jula» er bevart og har kommet med som et kapittel i denne boka. Etter hvert dukka det opp flere og flere minner fra min oppvekst, som jeg klapra ned på min første skrivemaskin. Det var om leik og aktivitet, sommer som vinter – om menneskene rundt meg – og om hverdagen hjemme. Rammen rundt var min sterke tilknytning til hjembygda mi, den frodige bygda med elva i midten og med åser på hver side.

Jeg skreiv for min egen glede og etter hvert til antatt nytte for min etterslekt. Som Herman Wildenvey så poetisk uttrykte det:

Åser som senkede rygge
av dyr i hvilende ring
strakte seg solskinnstrygge
hele min bygd min bygd omkring

Uten omfattende faglig hjelp fra min datters samboer, Stian J. Hagen, hadde denne boka aldri blitt virkeliggjort. Så en stor takk til ham og andre som har gitt meg tips og råd. Jeg skylder også en takk til Eiker Arkiv for bidrag til flere av bildene i boka.

Siden 2017 har sykdommen gradvis innsnevret livsrommet og muligheten for vanlig sosial kontakt med venner og bekjente. Av den grunn har Facebook blitt et viktig treffested, der jeg har bidratt med historier og bilder siden 2014.

Den positive responsen jeg har fått fra venner, bekjente, støttespillere fra og helt ukjente, har gjort meg godt. Å se den store interessen for boka var helt overveldende – og avgjørende.

Fakta:
Arve Somdahl (f. 1937) i Nedre Eiker har i 40 år bak seg som lærer i ungdomsskolen. Han har tidligere bidratt som forfatter av lokale bøker og artikler. Siden 1990-åra har han også syslet med limericks som sin hobby, og har nylig utgitt limericks-samlingen Rubiner i steinrøysa.

Del:
Annonse