13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Øvre Eiker Musikkorps var sammen med kommunen vertskap for Nyttårskonserten i Kultursalen søndag kveld. Det ble en minnerik opplevelse.

Nyttårskonsert ble musikalsk festaften med prisutdeling

Søndagens Nyttårskonsert i Kultursalen på Hokksund Ungdomsskole ble en festaften av de sjeldne. Øvre Eiker Musikkorps viste med all tydelighet at de har ambisjoner om å spille i en ny liga og med seg hadde de både kjente og ukjente solister. Og så ble det en verdig vinner av Kulturprisen 2023.
Annonse

Under ledelse av Petter Anthon Næss har Øvre Eiker Musikkorps hevet sine musikalske ambisjoner flere hakk. Nå er de kommet så langt at de er påmeldt til et regionmesterskap for første gang og i mars skal de konkurrere med de beste korpsene i regionen.

At korpset har ambisjoner var også tydelig under søndagens konsert der de hadde fått med seg solister som Stine Hole Ulla fra Sykkylven og tenoren Thomas Ruud. Som profesjonelle sangere var det forventet topp kvalitet og nettopp det fikk en ikke for full sal til gagns.

Annonse

Leverte gjorde også lokale solister. Christina Vinaja Hardangen fra Fiskum fremførte to sanger på Galisisk. Dette var middelaldersanger fra 1200-tallet fremført i anledningen av at de årlige Middelalderdagene på Fiskum kan feire 15-års jubileum til sommeren. Primus motor for dette arrangementet, Reidun Bollerud, kunne derfor proklamere litt av opplegget for sommerens store arrangement ved Gamle Fiskum kirke.

Stine Hole Ulla vant Norske Talenter i 2012 – bare 17 år gammel. Nå er hun en etablert sanger som har opptrådt med mange kjente musikere og sangere. Søndag imponerte hun publikummet i Hokksund.

Mens Mari Endrestøl var «hentet hjem» igjen som konferansier for hele kvelden, kunne en annen lokal musiker vise sine kunster – på tverrfløyte. Noele Birskyte ble akkompagnert av Petter Anthon Næss på piano og høstet stor applaus.

Det samme gjorde «kultursjef» Torodd Eriksen, som hadde fått jobben som tidligere ordfører Ann Sire Fjerdingstad hadde god trening i – nemlig å sprette champagne-flasken til rett tid i Champagne-galoppen. Smellet fra champagnen kom i rett tid og skjenkingen og skålingen etterpå gikk for seg slik den burde.

Kultursalen var pyntet til fest under årets Nyttårskonsert.

Rørt prisvinner
Dette var også kvelden for utdelingen av Kulturprisen for 2023. Som vi kunne fortelle i går kveld, var det Jan Runar Eliassen fra Vestfossen som fikk denne prisen. Det var en tydelig rørt og stolt prisvinner som takket for plakett, penger og en Nøstetangenpokal etter at ordfører Adrian Tollefsen hadde kunngjort hvem som fikk prisen.

Tollefsen benyttet også anledningen til å takke alle som sto bak dette arrangementet med frivillig innsats, musikkorpset for fremdragende innsats og han kunne ikke tenke seg en bedre ramme for å dele ut det han mente var kommunens viktigste pris – Kulturprisen.

Tenoren Thomas Ruud er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Stemmeprakten imponerte.

Begrunnelsen for tildelingen er kjent i vår sak fra i går, men ordføreren fremhevet Eliassens innsats som har satt varige spor – både lokalt og nasjonalt.

Prisvinneren selv var mildt sagt rørt og hadde fått anledning til å forberede seg. Han hadde derfor talen skrevet ned på mobilen. Her takket han for prisen og samtidig ønsket han at det skulle komme et demenskor også i Øvre Eiker. Det er til nå startet ca. 170 slike kor i en eller annen variant etter at NRK viste serien som rørte hundretusener over hele landet.

Også publikum ble med på konserten og sang Happy New Year.

Han takket også kona Marion og resten av familien for den støtten han har fått siden diagnosen demens dukket opp for vel halvannet år siden. Jan Runar er nå 49 år og sier til Eikernytt.no at han fungerer rimelig bra fortsatt, men at han trenger bistand til mye fra familien.

At dette var en verdig prisvinner er det ingen tvil om. Hele salen reiste seg etter kunngjøring med en solid applaus for det Jan Runar har gjort for å løfte fram demenssaken og ved å gi denne sykdommen et ansikt – spesielt for dem som rammes i ung alder.

Øvre Eiker Musikkorps imponerte musikalsk og har sammen med dirigent Petter Anthon Næss store ambisjoner.
Ordfører Adrian Tollefsen overrekker her Kulturprisen 2023 til Jan Runar Eliassen.
Stolt og rørt prisvinner takke for tildelingen og ønsker seg et eget demenskor i Øvre Eiker.
Kultursjef Torodd Eriksen klarte bragden med å sprette Champagnen i rett tid og skjenke opp til Champagnegaloppen.
Lokale og nasjonale solister som deltok på årets nyttårskonsert. F.v. ser vi Cristina V. Hardangen, Reidun Bollerud, Noele Birskyte, Thomas Ruud og Stine Hole Ulla.
Prisvinneren måtte bare ha et bilde sammen med de to solistene. Han var mektig imponert over det musikalske denne kvelden.
Noele Birskyte på tverrfløyte.
Reidun Bollerud proklamerte hva som ville komme til sommeren da Middelalderdagene på Fiskum kan feire 15-års jubileum. Cristina V. Hardangen sang middelaldersanger fra 1200-tallet på Galisisk.
Det har skjedd mye med Øvre Eiker Musikkorps etter at Petter Anthon Næss tok over som dirigent. Nå har de meldt seg på et regionmesterskap for første gang. Søndag imponerte de med så vel gammel klassisk musikk som langt mer moderne rytmer.
Del:
Annonse