21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er her i Buskerud Tingrett – Eiker at dramaet rundt Anders Besseberg utspiller seg.

Vitnet om jaktturer og klokkegaver i Besseberg-saken

Utspørringen av Anders Besseberg ble ferdig tirsdag denne uken og i går begynte vitneførselen i saken mot ham. Vitner måtte i dag forklare seg om jaktturer og klokkegaver.
Annonse

Første vitne ut i dag var slovakiske Ivor Lehotan (tidligere IBU-styremedlem) som deltok via videolink i retten. Aktor Marianne Djupesland ville blant annet vite hva Lehotan kunne fortelle om Bessebergs jaktturer.

Etter Ivor Leothans oppfatning var det helt naturlig for presidenter i ulike idrettsforbund å få denne type invitasjoner til eksempelvis jaktturer. Dette var «en del av opplegget og miljøet» mente han. Lehotan var videre av den oppfatning at det ville være uhøflig å takke nei til slike invitasjoner.

Annonse

På spørsmål fra aktor fremholdt Lehotan at han ikke hadde kjennskap til om Besseberg skal ha fått klokker i gaver, ei heller tilbud om prostituerte. Avslutningsvis i sin vitneforklaring forteller Lehotan at hans opplevelse var at alle i IBU-styret, gjennom alle år, har forsøkt å arbeide til beste for skiskyttersporten og at ingen i styret hadde noen egne interesser.

Senere på utpå dagen vitnet to tidligere norske skiskyttertopper i tinghuset i Hokksund. Først ut av disse var Erlend Slokvik. Han er tidligere president i det norske skiskytterforbundet. Rakel Rauntun, tidligere generalsekretær i det norske skiskytterforbundet fremførte sin vitneforklaring etter lunsjpausen.

Både Erlend Slokvik og Rakel Rauntun kunne fortelle at Besseberg hadde gjort et godt arbeid for skiskyttersporten gjennom flere år. «Anders gjorde en fantastisk jobb» fortalte Slokvik i retten i dag.

«Anders gjorde en fantastisk bra jobb for skiskytteridretten, det var lett å komme i kontakt med ham», forklarer Rakel Rauntun. Hun fortalte videre at hun opplevde Besseberg som en moderne leder som også heier på å få inn kvinnelige ledere i internasjonal idrett.

Både Slokvik og Rauntun var imidlertid av den oppfatning at Anders Besseberg gradvis skal ha endret seg på et tidspunkt. Rauntun mener å spore en endring hos Besseberg fra omkring OL i 2014 i Sotsji og utover; på den måten at han ble vennligere innstilt ovenfor russerne.

Rakel Rauntun, tidligere generalsekretær i Norges Skiskytterforbund vitnet i retten i dag.

Slokvik forteller at Besseberg gradvis forandret seg etter McLaren–rapporten; «han ble etter hvert litt fartsblind og evnet ikke å se behovet for endringer», forklarer den tidligere norske skiskytterpresidenten Erlend Slokvik, i rettsal 2 i Hokksund. 

Slokvik forklarte i retten at Besseberg skal ha sagt at «rapporten ikke var verdt papiret den var skrevet på». Det samme kunne amerikaneren Max Cobb fortelle i sin vitneforklaring dagen før.

Et av tiltalepunktene mot Anders Besseberg omhandler mottak av kostbare klokker. Slokvik forklarer i retten at Anders Besseberg ved en anledning, trolig under et skiskytterarrangement for mange år siden, viste ham en slik kostbar klokke og at Besseberg da fortalte verdien av klokken og at den var gitt ham fra russerne. 

Slokvik forklarer at han ikke stusset over klokkehistorien det der og da, men at han har stusset over det i ettertid. Også Rakel Rauntun skal ha opplevd at Besseberg, under en middag, viste frem en dyr klokke i 2015.

I morgen vitner de tidligere internrevisorene i IBU; Kalle Lähddesmäki og Ray Kokkonen. Disse skal primært forklare seg om leasing-bilen som Besseberg disponerte i Norge.

Vitneførselen vil pågå i ytterligere to uker. Det er planlagt et tjuetalls vitneforklaringer, før prosedyrer 13. og 14. februar. 

Erlend Slokvik, tidligere president i det norske skiskytterforbundet, nå sportssjef i Norges Friidrettsforbund, vitnet i saken mot Anders Besseberg i Hokksund i dag.
Del:
Annonse