2. mars 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Lene M. Velle (t.v.) og Åsa Ringborg vil utvikle filialen i Skotselv til et populært møtested.

Vil utvikle biblioteket til et lokalt samlingspunkt

Biblioteket i Hokksund er blitt et lokalt og kulturelt samlingspunkt med ulike arrangementer og konserter. Nå har biblioteket i Skotselv fått 175.000 kroner for å kunne gjøre noe av det samme og bli et samlingspunkt for befolkningen på stedet.
Annonse

Med flerbrukshallen og kultursalen som nærmeste nabo er det stor trafikk i bygget der biblioteket i Skotselv holder til. Men nå skal det bli enda mer og lettere tilgjengelig for innbyggerne i denne delen av bygda.

I løpet av kort tid kommer løsningen «Mer åpent» der alle over 15 år med lånekort kan låse seg inn på biblioteket hver dag mellom 07.00 og 23.00. På den måten vil ikke bare bøkene i reolene være lettere tilgjengelige, men det blir også et samlingspunkt for små og litt større grupper. Det er også planer om å anskaffe en prosjektor hvor det kan kjøres film og spill.

Annonse

Fikk tilskudd
For få dager siden kom beskjeden fra fylkeskommunen om at seks bibliotek i Buskerud hadde fått støtte til ulike utviklingstiltak i sine områder. Skotselv og Øvre Eiker fikk mest av alle med 175.000 kroner.

Søknaden fra i fjor ga nesten full uttelling – da de søkte om 200.000 kroner – heter det blant annet:

Filialen ligger i en flerbrukshall som ble åpnet i 2011 og er betjent en dag og en kveld i uka. Lite har vært gjort med lokalene siden åpningen. Flerbrukshallen inneholder mye aktivitet, men biblioteket har til gode å ta del i fellesskapet.

Slik lokalene er i dag, minner det mer om et gammeldags bibliotek. Få sitteplasser, grått og kjedelig. Vi ønsker å oppgradere lokalene slik at det blir et innbydende sted å henge. Vi har også et stort ønske om å jobbe sammen med lokalsamfunnet for å skape mer aktivitet.

– Vi ønsker å gi innbyggerne mangfoldige kulturelle opplevelser og bidra til å stimulere til aktiv samfunnsdeltakelse. Sammen med ildsjelene i Skotselv ønsker vi å kjøre en samskapingsprosess som kan avdekke hva vi kan jobbe frem av aktivitet sammen. Vi ønsker at lokalene på Skotselv skal bli en felles storstue, et hjem utenfor hjemmet, skriver de i søknaden.

Nå har de ansatte på biblioteket i Hokksund og Skotselv jobbet med å pusse opp lokalene med hjelp fra fylkesbiblioteket. I tillegg er det kjøpt inn brukte møbler som skal sørge for en mer hjemmekoselig atmosfære enn før.

Men for å skape mer engasjement og få ideer til hva de skal bruke denne filialen til fremover, er det invitert en rekke personer til en work-shop allerede neste onsdag. Målet er å lage en ny møteplass, men innholdet er det innbyggerne selv som skal være med på å bestemme.

– Vi har fått meget gode tilbakemelding på det som er gjort til nå, men vi vil gjerne ha med folk i Skotselv til den videre utviklingen. Her jobber vi for en lun stemning med sofagrupper der folk kan samles. I tillegg har vi fått et stort arbeidsbord som kan brukes til mange ulike aktiviteter og kurs, sier Lene M. Velle og Åsa Ringborg.

Og det er Åsa som er sjefen på biblioteket til vanlig selv om åpningstiden er noe begrenset foreløpig. De er nemlig åpne kun onsdager mellom 14 og 19 og 08.30 til 15 på torsdager. Men med nytt låsesystem og «Mer åpent» blir dette radikalt endret.

Vil ha flere arrangementer
– I Hokksund gikk det litt tregt i begynnelsen, men nå har vi nesten et luksusproblem med tanke på publikum til konserter og foredrag. Noen ganger har det vært så fult at vi har måttet stanse folk i døra, sier Lene M. Velle, som er programansvarlig for bibliotekekene i Øvre Eiker.

Nå jobber hun og Åsa for å oppnå noe av det samme i Skotselv. Flere konserter, kurs og møter med et mindre antall deltakere, er ønskelig. I tillegg er det rom for dataspill, ulike kurs som tegning for barn og mye mer.

Godt besøkt
Det har lenge vært en trend at færre låner bøker på bibliotekene, men det gjelder ikke i Skotselv. Selv om utvalget er begrenset her, har de satset på de nyeste og de mest populære bøkene.

– Bøker er som «ferskvare» hos oss. Vi har ikke mange tusen titler, men de vi har skal være populære å låne, sier Åsa Ringborg.

Og de bøkene de ikke har kan lett skaffes fra Hokksund eller fylkesbiblioteket i løpet av kort tid.

Åsa er sjefen i Skotselv og nå har hun fått 175.000 kroner ekstra til å pusse opp og utvikle filialen til et mer hjemmekoselig sted å samles for ulike grupper. Flere aktiviteter og konserter skal det også bli.
Del:
Annonse