I mars hvert år går tusenvis av innsamlere fra dør til dør og samler inn penger til kreftsaken gjennom Kreftforeningens Innsamlingsaksjon (tidligere Krafttak mot kreft). Pengene skal gå til de pasientene som trenger det mest. Vi trenger hjelp av det norske folk, slik at enda flere kreftpasienter med spredning kan få et nytt håp.
Kreft med spredning er noe både pasienter, pårørende og leger frykter. Så lenge sykdommen holder seg i ett organ, lar den seg vanligvis kurere med tradisjonell behandling som stråling, cellegift og kirurgi. Når den sprer seg, blir det langt vanskeligere. Tre av fire kreftpasienter overlever takket være god behandling.
Men det er fremdeles 11.000 mennesker som dør av kreft årlig. Hos dem har kreften spredd seg til flere steder i kroppen og er derfor vanskeligere å behandle. Disse pasientene skal vi nå ta et skikkelig krafttak for å hjelpe.
Flere må få
I dag vet vi at det ofte er egenskapene i svulsten – og ikke hvor i kroppen svulsten sitter – som er nøkkelen til presis behandling. Med stadig mer avansert teknologi kan legene i dag undersøke kreftsvulsten for flere hundre gener.
Når en spesifikk genfeil blir oppdaget, kan det bane vei for ny behandling. I dag er det cirka 1.000 kreftpasienter med spredning som får tilbud om en gentest. Vi vet at mange flere kan ha nytte av det og mener at minst fem ganger så mange, altså 5.000 pasienter, bør få det.
Så mange som 40 prosent av Norges befolkning, vil få en kreftdiagnose innen de fyller 80 år. Disse menneskene har foreldre, søsken, ektefeller, barn, venner, naboer eller kolleger.
Når noen rundt oss får kreft, blir vi berørt, enten det er noen vi er veldig glade i eller noen vi kjenner. Selv om de fleste overlever kreft i dag, er det fortsatt en sykdom mange dør av og som mange derfor er redde for å få. Derfor sier vi at ingen vil gå gjennom livet uten å bli berørt av kreft.
Ved å samle inn penger til kreftforskning, vil flere kunne leve lange, gode liv.
Trine Hveem
Kreftforeningen for Vestfold, Telemark, Buskerud og Østfold.
FLERE SAKER
Bærekraft går hånd i hånd med inkludering
«Utredningen» om videre bruk av Lerberg er ingen utredning
Vi må kjempe for bedre psykisk helse i skolen