18. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sykkeltyverier koster nå mer enn biltyverier og nå starter sykkelsesongen for fullt. (Illustrasjon: Shutterstock)

Sykkelsesong med bismak: Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Våren nærmer seg, og da kommer også syklene frem. Men det har sin pris. Stadig flere opplever å få sykkelen sin stjålet, og forsikringsbransjen betalte i fjor ut mer i erstatninger for sykkeltyverier enn for biltyverier.
Annonse

– Forsikringsbransjen registrerte i fjor over 16.000 sykkeltyverier til en samlet erstatningskostnad på rekordhøye 166 millioner kroner, mens kostnaden for biltyverier til sammenligning var på 124 millioner. Trenden er soleklar, stadig flere bruker mer penger på dyrere sykler. Det er ikke uvanlig at en elsykkel koster langt over 20.000 kroner, noen ganger det dobbelte, og tyverier av slike drar opp snittprisen på stjålne sykler, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Vil ha nasjonalt sykkelregister
Tryg har lenge tatt til orde for å få et nasjonalt offentlig sykkelregister for å få ned antall sykkeltyverier.

Annonse

– Vi tror et obligatorisk register vil kunne avskrekke tyvene og gjøre det betydelig lettere å spore opp stjålne sykler som har et rammenummer. Hvis en sykkel da blir stjålet vil det kunne bli oppdaget hvis noen vil selge eller reparere den, sier han.

– Men det høye antallet sykkeltyverier indikerer at folk bør ta litt ekstra vare på sykkelen, bruke en godkjent lås hver gang, og ikke la de stå ute om natten. Skru gjerne av setet så blir den mindre attraktiv for tyver. Spesielt de som har litt dyrere sykler bør investere i en god sykkellås, og også anskaffe seg en sporsingsenhet fra for eksempel Bikefinder. Da har vi mulighet til å spore sykkelen hvis den forsvinner, sier Brandeggen.

Slik kan du unngå sykkeltyveri:
• Ta bilde av sykkelen, og ha det tilgjengelig på mobilen.
• Ha rammenummeret på sykkelen tilgjengelig på mobilen.
• Lås sykkelen godt med forsikringsgodkjent sykkellås.
• Lås helst sykkelen til noe fastmontert og solid.
• Unngå å la sykkelen stå ute om natten.
• Ta av sykkelsetet når du parkerer for kvelden.
• Vurder nøye hvor du setter fra deg sykkelen og hva du låser den til.
• Anmeld sykkeltyveri så fort som mulig.

Del:
Annonse