29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tina Hendry styrer gavebutikken, hvor sanitetskvinnene har bidratt med egenproduserte grytekluter, vesker, bamser og bier – for å nevne noe fra det rikholdige vareutvalget. (Alle bilder: Bjørn Erik Nebell / Eiker Media As)

Sanitetsforening etablerer fast onsdagskafé i grendehuset på Fiskum

FORENINGER: Sist onsdag markerte oppstarten for et tiltak som er ment å knytte bygdas gamle og unge innbyggere tettere sammen, nemlig onsdagskafeen på Fiskum grendehus.
Annonse

Etter nitidig arbeid med forberedelser og planlegging, åpnet damene dørene klokken elleve presis, både til salen i andre etasje og gaveboden i underetasjen. På denne måten kunne de første gjestene ganske raskt bli traktert med tomatsuppe som hovedmeny, og deretter kaffe og kake for de som ønsket dessert i tillegg.

– Vi har lagt opp til at det skal være et lavterskeltilbud, slik at du vil få både et varmt måltid, kaffe og kake for kun en hundrelapp, kan foreningens kasserer, Kjersti Kjelsrud fortelle mens hun gir påfyll til en av gjestene.

Annonse

Hun kan videre fortelle at de har Gjensidigestiftelsen å takke for at det har latt seg gjøre økonomisk å gi et tilbud som dette til bygdas innbyggere – og for folk utenfra også selvfølgelig, skynder hun seg å legge til.

For selv om tilbudet har fått navnet «Sammen for Fiskum», har det allerede kommet folk både fra Kongsberg og Krokstadelva på besøk.

Sigrid Holm Larsen hadde bare godord å bidra med, da vi spurte hvilke inntrykk hun satt igjen med etter å ha besøkt onsdagskafeen på Fiskum grendehus.

– Allerede på åpningsdagen har fremmøtet vært over all forventning med over tretti besøkende, kan foreningens leder, Snefrid Hansen fortelle etter at siste gjest hadde reist fra stedet og dørene ble stengt klokken syv på kvelden – som vil bli den faste åpningstid fremover.

– Vi har planer om å lage en egen «gubbdagis» i lokalene etter mønster av det svenske kjøpesenteret i Ullared, slik at damene kan ta en tur ned i gavebutikken vår i underetasjen uten å bli forstyrret, forteller Kjersti med et lurt smil om munnen – mens de andre damene i foreningen står og nikker i bakgrunnen.

For samtidig med driften av kafeen har foreningen også en gavebutikk som holder åpent med egenproduserte håndarbeidsting av mange slag i underetasjen. Her var det denne dagen Tina Hendry som sørget for å ta imot alle som ville se nærmere på hva foreningens damer hadde laget for salg.

– Dette er et godt tiltak som samler bygda og skaper kontakt. Og sosial kontakt er som de fleste vet også helsebringende, var Sigrid Holm Larsens kommentar da vi møtte henne på vei ute etter å ha smakt lunsjmenyen med tomatsuppe – til under en hundrelapp. Og skal vi tro ryktene vil det bli omelett på menyen neste onsdag.

Torid Bakken og Trygve Skrabelsrud hadde, sammen med over tretti andre, funnet veien til onsdagskafeen med tomatsuppe og kaker på grendehuset.

Fiskum sanitetsforening er i dag en forening i vekst, i og med at medlemstallet i lokalforeningen nylig har passert femti. Og da med stadig yngre medlemmer som har funnet foreningens fokus på kvinners helse og trygghet, uavhengig av rase og religion, som en viktig rettesnor.

– Vi ønsker å holde åpent hver onsdag fra klokken elleve, med unntak av skolens sommerferie, kan Snefrid fortelle. Og for de som ikke har transport tilgjengelig, så går buss rute 118 nesten forbi døra vår her i Syrillveien 10 hver time, legger hun til.

– Etter planen vil onsdagskafeen bli et fast tilbud i første omgang frem til utgangen av året, kan Kjersti fortelle. Hun legger til at interessen så langt tyder på at tilbudet nok vil vare lengre enn det, men det vil tiden og interessen vise.

Hjertelig velkomne er i hvert fall alle som vil komme og få en matbit og slå av en prat med kjente, avslutter hun med før turen går inn på kjøkkenet igjen – for å varme mer tomatsuppe til sultne gjester.

Fire av initiativtakerne til onsdagskafeen. Her foran sanitetsforeningens grendehus på Fiskum. Fra venstre: Kasserer Kjersti Kjelsrud, sekretær Anne Grethe Klunderud, styremedlem Hanne Wiborg Huseby og leder Snefrid Hansen.
Del:
Annonse